buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
21. okt
 
Jernbanedrift eller kjønnsdrift i strandsonen?

0
Publisert: 25.mai.2016 04:00
Oppdatert: 25.mai.2016 04:00

Akkurat nå, når den symbolske klokka viser fem på tolv, ser det ut til å komme en viss bevegelse i jernbanedebatten igjen. Engasjementet mot vest-alternativet vinner bredde og omfang. Jernbaneverkets idylliske visualiseringer av det påtenkte anlegget på en bru/voll ute i Mjøsa og inn på land igjen mellom Bryggeriet og Ridehuset (det vil prege strekningen fra nåværende stasjon, fram til den påtenkte kulverten i sin helhet dersom det blir realisert), har nok skremt opp flere enn det har beroliget.

Det er i det hele tatt dobbeltsporets enorme dimensjoner som gjør at argumentet vi ofte har hørt: «vi har da klart oss bra med Jernbanen der den går i alle år, så det kan ikke være så farlig med ett spor til. Og det er da koselig med toget også», virker så helt forfeilet. Det er rett og slett vanskelig å fatte for oss alle, hvilket inngrep et slikt anlegg vil gjøre i bygeografien, og hvor stor skade det vil gjøre på vår verdifulle strandsone.

Men i dag skal jeg ikke skrive enda et vers på denne gamle visa. Jeg skal tvert imot sitere noe en dansk politiker, J.K Lauridsen (1858 til 1905) uttalte i en valgtale da han kom inn på jernbanespørsmålet, slik han ble gjengitt i Aftenposten forleden:

«Jernbanene … Ja, det er noe meget farlig å røre ved – rent ut sagt, av alle menneskelige drifter er jernbanedriften en av dem som setter lidenskapene i størst bevegelse. Den eneste som i denne sammenheng muligens overgår den, måtte da være kjønnsdriften».

Som vi ser, jernbanedebatt satte sitt preg på land og folk i vid omkrets også for et drøyt århundre siden. Det skal bli spennende å notere, i tiden som kommer, hvilken lidenskap som er dominerende hos befolkningen i vårt område, jernbanedrift, eller kjønnsdrift. Foreløpig har vi jo en sur og kald vår …

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat