Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Jernbanefri strandsone

Publisert: 19.aug.2015 04:00
Oppdatert: 19.aug.2015 08:13

I et mer seriøst innlegg enn mitt forrige, har jeg lyst til å si følgende. Jeg går nesten daglig langs mjøsstranda mellom vannverket og Torpsentret. Jeg liker å sitte på min rullator og se utover vannet mot Nes og Helgøya. Det er beroligende og vakkert.

Strandsonen er jernbanefri. Når jeg ser utover, ser jeg Mjøsa ligge fritt og vakkert. Hvis en er på Tjuvholmen eller på 8-metersplanet finnes det ingen jernbane som stenger utsikten. Både båtfolk og gående kan være der.

Når en kommer til Koigen er stranda og utsikten fri. Badende og turfolk kan hygge seg uten at jernbanen kommer i vegen. Det samme er ved Domkirkeodden og ved den gamle campingplassen og helt til Torpsentret. Derfra kan syklister og turgående nyte turen og utsikten uten at jernbanen sjenerer. Hvis det blir et dobbeltspor her, vil det nye sporet være på bortsiden av dagens trase. Det vil naturligvis berøre mange industri og villa eiendommer, men strandsonen vil være like fri som den er i dag.

Blant de 5.000 underskriverne for en jernbanefri strandsone er det naturligvis mange, antakelig de fleste, idealister, klima og mat ressursvenner. Men de synes å glemme at å legge et dobbelt jernbanespor fra Vikingskipet øst og nordover vil kreve store arealer av vår beste matjord. Villaeierne ved Mjøsa vil naturligvis bli spart, men matjorda vil bli tatt.

Etter dagens trase skal det legges ett spor ved siden av det gamle; en helt ny trase utenfor byen øst og nordover, vil kreve en veldig bred helt ny trase med to helt nye spor og stolper. Det vil kreve en masse jord, antakelig legge øde flere gårder i en tid da Norge vil trenge all den vesle matjorden vi fortsatt har.

En burde tenke over dette også, særlig fordi strandsonen i Hamar i dag er fri og vil være det fortsatt når et nytt spor legges bortenfor og lengere fra strandsonen enn dagens spor. Villaeiere vil lide, men ikke strandsonen. Og jeg selv vil ikke være der lengre, verken til glede eller ergrelse for meg selv eller andre.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke