16. sep
Tog: Jernbanen har hatt en positiv utvikling. Jernbanereformen virker som en bremsekloss for utviklingen, mener jernbanepensjonistene.Foto: Eli J. Haugen
 
Jernbanereform ute av kontroll
Jernbane: Ta ansvar og si nei til den lite distriktsvennlige politikken, oppfordrer jernbanepensjonistene i Hamar.

Publisert: 25.mar.2018 19:18
Oppdatert: 26.mar.2018 06:49

Den pågående jernbanereformen, med omstillinger, omorganiseringer og privatiseringer innen jernbanesektoren viser seg å være ute av kontroll. Opprettelse av flere nye selskaper har medført ustabil leveranse av materiell i forhold til behov og antall kunder.

Tog er innstilt, eller vogner er stengt, som følge av nedbemanninger, slik at det ikke er nok konduktører og lokomotivførere til å betjene togene. Togframføringene har oppnådd langt dårligere regularitet enn oppsatte mål.

Det kan virke som at Fremskrittsparti-, Høyre- og Venstre-regjeringen velger å ta ut økonomiske gevinster av omstillinger og effektiviseringer før organisasjonsstrukturen er på plass. Det medfører store negative konsekvenser for gods- og persontrafikkunder.

Utbygging av ny infrastruktur er rammet av konkurser. Den italienske entreprenøren Condotte, som med to milliardkontrakter knyttet til Follobanen-prosjektet, er slått konkurs. Det kan tyde på dårlig kvalitetssikring av anbud, kvalitet og pris.

I Samferdselsdepartementets tildelingsbrev til Jernbanedirektoratet legges det sterke krav til effektivitet og sentraliseringer, og for privatisering av all person- og godstrafikk. Det har skapt stor uro og misnøye blant de ansatte, hvor lønns- og arbeidsvilkår (pensjonsrettigheter) er satt under sterkt press.

Det er varslet at mange stillinger kan forsvinne fra Hamar-regionen, blant annet innenfor:

- Administrative stillinger innen lønn- og personal.

- Togdriftssentralen som er foreslått nedlagt, og arbeidsplassene flyttes til Oslo og Trondheim.

- Drift og vedlikehold av infrastrukturen foreslås konkurranseutsatt, hvilket kan bety at mange mister jobben, eller blir virksomhetsoverdratt.

Ovennevnte kan medføre dårligere service, lavere regularitet og dårligere komfort både på kort og lang sikt om de blir realisert.

Jernbanepensjonistenes forening – Hamar vil derfor anmode om at samferdselsmyndighetene tar et samfunnsansvar for utviklingen, og samtidig motsetter seg den lite distriktsvennlige politikken som er underplanlegging.

Jernbanereformen fremstår på denne måten som en bremsekloss på den svært positive utviklingen jernbanen har vært inne i de seneste årene, og skaper dermed dårlig omdømme av jernbanen.

Jernbanepensjonistenes forening – Hamar mener hensynet til samfunnets interesser, kunder og ansatte, samt regularitet, komfort og service - til enhver tid må ha førsteprioritet i planlegging og gjennomføringen av jernbaneprosjekter.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke