hacklink
17. sep
Ferie: Kjære skole. Ta litt hensyn, for «Mathildes» skyld.
Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix
 
Jippi! Endelig ferie! Eller?
Kjære skolesjef, rektorer og lærere – ja, jeg slenger med vikarar og SFO-personale også. Kan jeg be dere bli med på en oppvekstreise med «Mathilde»?

Publisert: 17.jun.2016 04:00
Oppdatert: 17.jun.2016 11:26

Sammen med en mor som ikke lenger klarer å være stille om De Små Stikkene som er så tydelige, og som mine barn kan fortelle om.

Mathilde er 5 år, går i barnehagen. Foreldrene til Mathilde har dårlig råd. Det begynner å demre for jenta at hun er annerledes enn de andre. De bor ikke i enebolig med hage og trampoline. En dag skal barnehagen på tur. Alle skal se hvor de andre bor og går fra hus til hus, hele barnehagen. Mathilde klarer ikke helt å sette ord på en liten klump av ubehag hun har i magen. Det stikker.

Mathilde er blitt skolejente! Allerede første høsten tramper alle i basisgruppen rundt på samme runde. I sol og regnvær - de går flere turer – mange bor spredt. Alle skal se hvor de andre bor, kanskje de bor nære noen andre i gruppen og visste ikke om det? Men Mathilde er flau, det er greit at bestevenninnene vet hvor hun bor, men ikke alle.

Etter hver sommerferie, høstferie, vinterferie, påskeferie begynner høringen. Alle sitter sammen. Læreren spør kanskje ikke direkte om hvor du har vært. Har du hatt det bra i ferien? Har du gjort noe gøy? Men det er bare å stålsette seg. Det blir en skryterunde. Og dette skal gjenta seg hvert år, i forskjellige fag, med ulike lærere.

Det kjennes ikke noe bedre for Mathilde selv om hun blir eldre. «Alle» har selvsagt hatt en fin ferie. Skjærgårdsferie? Thailand? Stugan i Sverige? Trysil og Hemsedal? Det diffuse landet «Syden»? Brevandring i Alpene? Båttur med onkel og tante? EuroDisney…? Når alle har sagt noe skrytete om sin fantastiske ferie ruller Høringen videre. «My vacation» på B-språk, C-språk og nynorsk. Fremlegg, en snasen PowerPoint kanskje?

Mathildes langhelg med besteforeldene i Gausdal blekner. ”Men dere kan jo finne på noe” sier læreren. «Dere trenger ikke skrive om noe dere har opplevd!» Så Mathilde blir bedt om å skrive stil eller lage fremlegg om ferien hun skulle ønske hun hadde hatt. Stikk.

Kjære skole. Barna våre hamres av krav fra alle kanter, du skal være flink, vakker, velstående, perfekt, tynn, populær. Men i min enkle verden mener jeg at feriefokuset og det at alle på død og liv skal se hjemstedet ditt burde være enkle ting å gjøre noe med.

Når skolene starter etter ferien, kan lærerne på forhånd ha klekket ut en alternativ plan til hva man skal snakke om? Og kanskje man ikke må «offentliggjøre» alles hjemsted uten at verken barn eller foreldre har noe de skulle ha sagt? For Mathildes skyld?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke