Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Vann: Det må satses mye de neste årene for at vi fortsatt kan ha godt vann. Det vil gi jobb til mange
 
Jobb innen vann er noe å satse på
Vanndagen: Det må brukes mange milliarder de neste årene for å sikre at vi fortsatt har godt vann.

Publisert: 22.mar.2016 04:00
Oppdatert: 22.mar.2016 09:32

Investeringsbehovene i vann nasjonalt og globalt viser at vannbransjen kan bli «den nye oljen» og skape vekst og arbeidsplasser i Norge.

Tirsdag 22. mars markeres Verdens Vanndag over hele verden. FN har bestemt at temaet i år skal være «vann og arbeidsplasser», for å få oppmerksomhet om hvordan nok vann av god kvalitet kan endre arbeidstakeres liv og levebrød - og til og med forvandle samfunn og økonomier. Intet mindre.

Ifølge FN arbeider nesten halvparten av verdens arbeidere - 1,5 milliarder mennesker - i vannrelaterte sektorer. Og det blir ikke mindre å gjøre på vannområdet fremover. På verdensbasis mangler 780 millioner mennesker tilgang til trygt drikkevann og 2,5 milliarder har ikke tilfredsstillende avløpsforhold.

Knapphet på vann er fremhevet som den største risikofaktoren for verdens befolkning de neste 10 år i «Global Risk Report 2016» fra World Economic Forum. Og i FNs nye bærekraftmål for 2030, som ble vedtatt i fjor, er et viktig mål å sikre tilgang til og bærekraftig forvaltning av vann og sanitær for alle.

Rent vann i springen og i naturen er avgjørende for befolkningens helse, for naturmiljø og friluftsopplevelser og for industri og næringsliv. Befolkningen i Norge tilhører mindretallet i verden som har gode vann- og avløpstjenester, som en grunnleggende premiss for vekst og utvikling.

I den norske vannbransjen jobber omlag 10.000 dyktige medarbeidere. De sørger for at de viktige vann- og avløpstjenestene fungerer døgnet rundt alle dager i året. Send gjerne en tanke til dem når du nyter det gode vannet fra springen på Verdens Vanndag!

I en tid med nedgang i oljeindustrien, er det godt å vite at det finnes vekstmuligheter i vannbransjen. Vann kan bli «den nye oljen», hvis vi som nasjon velger å satse på vann. Ifølge Verdensbanken gir hver krone investert i vann og sanitær fem kroner i økt produktivitet. På globalt nivå er det årlige investeringsbehovet på vannområdet omlag 800 milliarder dollar. Her er det muligheter for norsk vannteknologi og -kompetanse.

Også i Norge har vi behov for å trappe opp investeringene, for å sikre rent vann i springen og i naturen i årene fremover. I de neste 15 årene må den norske vannbransjen investere nærmere 500 milliarder kroner for å ta igjen et vedlikeholdsetterslep i den omfattende vann- og avløpsinfrastrukturen samtidig som vi skal investere for å takle økt befolkningsvekst og et endret klima. Denne satsingen må starte nå. Hvis ikke overlater vi utfordringene og regningene til barn og barnebarn.

De store utfordringene og investeringsbehovene nasjonalt og globalt viser hvilke vekstmuligheter det vil være fremover for norsk vannindustri og hvor fremtidsrettet det vil være å satse på en karriere innen vann. Hvis man jobber i vannbransjen, jobber man med verdens viktigste ressurs og bidrar samtidig til en bærekraftig samfunnsutvikling. På jobbmedvann.no finnes mer informasjon om jobbmulighetene. Og ha en riktig god Vanndag!

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatter: Toril Hofshagen
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke