15. sep
 
Jødehat - igjen

Publisert: 08.nov.2018 15:56
Oppdatert: 08.nov.2018 16:01

Nok en gang har ekstremisme og fremmedhat vist sitt grusomme ansikt. Denne gang gjennom skytingen i synagogen i Pittsburgh – hvor 11 mennesker ble drept og seks såret. Alle de tre menighetene som holdt til i denne synagogen, støttet HIAS, en jødisk veldedighetsorganisasjon som er aktiv på vegne av flyktninger og innvandrere. Deres motto er: «Ta imot den fremmede. Beskytt flyktningen». Dette var det altså som var så provoserende å høre for attentatmannen.

Hans begrunnelse for mordene var at han «ikke ville sitte rolig og se på at folket hans ble slaktet ned»

Gjerningsmannen som er grepet, har vært aktiv på høyreekstreme nett, og har over tid gitt uttrykk for sitt hat mot jøder og «fremmede».

Symboltungt nok skjedde dette angrepet mot synagogen bare et par uker før 80-årsmarkeringen for «Krystallnatten». Dette var natten mellom 9.og 10.november i 1938 som markerer overgangen fra den diskrimineringen av jøder, som startet med Hitlers maktovertakelse i 1933, til en systematisk forfølgelse som bare få år senere skulle resultere i Holocaust. Under nazistenes regime ble jødene forfulgt og forsøkt utryddet. Det samme ble også homofile, sigøynere og handicappede. I det hele tatt de som falt utenfor og kunne defineres som «annerledes».

I dagens verden skjer det en stadig sterkere polarisering og oppbygging av gjensidig hatretorikk. Slik sett er antisemittisme og jødehat en del av et økende generelt fremmedhat. Parallellen til massemorderen fra 22.juli er tydelig: en forvrengt nasjonalisme kombinert med et ekstremt og til dels ideologisk begrunnet fremmedhat.

Heldigvis har både kristne og muslimer over hele verden tatt avstand fra synagogedrapene, og uttrykt forferdelse og medfølelse.

Så gjenstår det at vi alle i praksis tar avstand fra antisemittisme så vel som alt annet fremmedhat: at ingen med ord bygger opp til det enkelte kan forledes til å gjøre i handling!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke