15. sep
 
Johnsens ivrige salg

Publisert: 05.sep.2017 15:12
Oppdatert: 05.sep.2017 15:20

Frp har alltid ivret for å selge mest mulig av landets ressurser til utlandet. Til og med oljerettighetene våre ville de selge så fort som svint. Forslaget av 5. november 1975 lød:

«Vi foreslår derfor å selge rettigheter som Statoil har blant annet i Statfjord-feltet til andre. Så vidt vi har undersøkt, er det i dag ikke noe problem å selge rettigheter for 10 milliarder kroner. Da får vi en reell inntekt fra et reelt salg som vi ikke kunne gjøres om selv om oljeprisen går nedover».

10 milliarder kroner ville Frp ha for oljerettighetene våre. På nbim.no kan vi følge løpende med på oljefondets markedsverdi. Svimlende 8 000 milliarder kroner kan jeg lese av i dag. Oljefondet vårt er en gedigen suksesshistorie. Tenk om Stortinget hadde lyttet til forslaget om å selge rettighetene den gang? Gudskjelov var flertallet i Stortinget klokere enn det. Foruten Frp, altså, som ville selge oljerettighetene våre til utlendingene. Nå gjør de det samme med kraften, skogen, fisken, industri og NSB. Frp er for øvrig litt (ufrivillig?) morsomme slik. De mener jo at vi skal ha minst mulig utlendinger i landet, men våre felles verdier, vår natur og ressurser – ja, de skal utlendingene få kjøpe. Vel, så lenge de ikke krysser grensene våre, antar jeg.

Arbeiderpartiet har store ambisjoner for jernbanen i Norge. Jernbanen er avgjørende for å nå målet om økt kollektivtrafikk. Det gjelder spesielt InterCity-strekningene. Det regjeringen har igangsatt innebærer privatisering og store strukturelle endringer. Omorganisering og etablering av nye strukturer må være kunnskapsbasert, ikke fordi man jakter etter profitt.

Det er viktig at Frp ikke når frem med sine salgsforslag. Det er vanskelig å reversere et salg. Solgt er solgt. Arbeiderpartiet vil sikre offentlig eierskap og kontroll i jernbanesektoren. Det er av avgjørende betydning at staten eier viktig og strategisk infrastruktur. Du og jeg, Tor André, og alle i landet vårt skal eie jernbanen sammen! For det er best for samfunnet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke