Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
fødsel: Jordmødrene har kompetanse mye annet enn å bistå ved fødsler, skriver Magnhild Storbæk Røed og Hilde Bangstad.Foto: NTB-arkiv / SCANPIX
 
Jordmor - ikke bare i fødselsomsorgen
Jordmordagen: I dag er den internasjonale jordmordagen. Sørg for at det er nok jordmorressurs i kommunene, oppfordrer lederne i jordmorforeningen.

Publisert: 05.mai.2015 04:00
Oppdatert: 05.mai.2015 07:01

Det har vært ansatt jordmødre i svangerskapsomsorgen i kommunene i mange år, men dessverre har jordmorstillingene mange steder vært preget av små stillingsbrøker. Jordmor har en lang og bred utdannelse i kvinnehelse, noe som gjør jordmor kompetent til å jobbe med alt fra pubertet til klimakteriet (overgangsalder).

I 2014 ble det vedtatt nye retningslinjer for barselomsorgen. Det kom da sterke anbefalinger om at kommunejordmor skulle ha oppfølgingsansvar for barselkvinnen og det nyfødte barnet den første uken etter fødselen. Dette på bakgrunn av undersøkelser som har vist at det er et stort gap imellom sykehusoppholdet og til mor og barn får kontakt med helsestasjonen. Mye på grunn av stadig kortere liggetid på barsel. Jordmor kan ivareta oppfølgingen av både mor og barn. Noe som er veldig viktig rett etter en fødsel, så kan helsesøster overta.

Anbefalingene går ut på at jordmor skal på hjemmebesøk til alle barselkvinner, og noen ganger skal jordmor på flere hjemmebesøk dersom det er behov for det. Når barselkvinnen møter jordmor fra svangerskapsomsorgen, blir det trygg og god kontinuitet i oppfølgingen. Det er kommunens ansvar for oppfølgingen videre når mor og barn skrives ut fra sykehuset.

Dersom jordmor skal på hjemmebesøk til alle innen de to døgn etter utskrivelse, sier det seg selv at det ikke er nok å jobbe to-tre dager i uka. Arbeidsgiver kan ikke forvente at jordmor stiller opp på fritid for å gå på hjemmebesøk, for så å avspasere tida ved en senere anledning. Å operere med små jordmorstillinger har dessuten et annet kvinneperspektiv. Hvilken kommune tilbyr en ingeniør (ofte menn) en 40 eller 50 prosent stilling? Flere kommuner har tatt seg dette ansvaret bevisst og økt jordmorstillingene slik at jordmor kan følge de nasjonale anbefalingene. Vi oppfordrer alle andre kommuner til å komme etter.

Ungdomshelsestasjonen er et veldig godt lavterskeltilbud til ungdom. Der jobber faggrupper som helsesøstre, jordmødre og leger, og ungdommen får et godt tilbud i forhold til prevensjon, kjønnssykdommer og psykisk helse. Fram til nå har jordmødre og helsesøstre hatt forskrivningsrett på p-piller til ungdom mellom 16 og 19 år. Bakgrunnen for det var et prosjekt Helsedirektoratet satte i gang for å få ned antall uønskede graviditeter, og 2013 hadde det laveste aborttallet for tenåringer siden 1979, så det ble veldig vellykket.

En fantastisk nyhet er at fra 2016 får jordmødre og helsesøstre utvidet forskrivningsrett for hormonelle prevensjonsmidler. Det blir da mulig å rekvirere både p-piller og spiral til alle kvinner over 16 år for de med dokumentert kompetanse på området. Det betyr at jordmor kan gi prevensjon til barselkvinner i forbindelse med etterkontroll, som er en kontroll som er anbefalt kvinner 6-8 uker etter fødsel.

Innvandrerkvinner går sjelden til etterkontroll, ofte fordi de har en mannlig fastlege. De får av samme grunn sjeldnere tatt kreftprøve av livmorhalsen. Det har også jordmor kompetanse til å utføre. Tilgangen til prevensjon blir dessuten lettere for disse kvinnene nå når jordmor får forskrivningsrett på hormonell prevensjon. Men, det å kunne tilby etterkontroll til alle som har født, krever en stor nok jordmorressurs, men det vil avlaste legene og gi kontinuitet i oppfølgingen av gravide og barselkvinner. Det vil gi god helse på lavest mulig effektive omsorgsnivå.

Så kjære rådmenn og politikere: Benytt dere av kompetansen jordmor har og sørg for at det er tilstrekkelig jordmorressurs i din kommune, slik at retningslinjer kan følges og kommunens kvinnelig innbyggere får det tilbudet de både ønsker og har krav på.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke