Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Julebord: 10 gode råd.
FOTO: Christian E. Bergheim
 
Julebordet - 40-åringenes russetid
«Fulle 40-åringer i fri dressur i julebordsesongen er det verste man kan komme ut for. Julebordet er som en kompakt, ubehagelig voksenutgave av russetiden.»

Publisert: 23.nov.2015 04:00
Oppdatert: 23.nov.2015 08:44

Hjertesukket kommer fra en bartender. For til tross for at omsetningen går opp og mange koser seg, øker også antallet overstadig berusede og ubehagelige gjester betraktelig.

Vi nordmenn elsker julebord. Hvert år bruker norske bedrifter store beløp på å gi de ansatte en real fest. Det er bra. Alle er enige om at det å tilbringe tid sammen med kolleger og å være sosial, kan bidra til et bedre arbeidsmiljø og styrke vennskap. Likevel er mange av oss hvert år vitne til at folk går på en julebordssmell de gjerne skulle vært foruten.

Det kan være pinlig nok å våkne i feil seng, eller med et ekko av egne bastante uttalelser til sjefen i hodet dagen derpå, men julebordsesongen har også en mer alvorlig slagside. Tall innhentet av Helsedirektoratet i fjor viser at nær 80 prosent av voldstilfellene i Norge er alkoholrelatert.

Hva er det med julebordet som gjør at så mange nordmenn mister alkovettet? Hvorfor tillater vi oss ting i samspill med kolleger under julebordet som ville vært fullstendig utenkelig ellers?

Han har nok et poeng, bartenderen som mener julebordet har blitt 40-åringenes russetid. På julebordet skal vi ta igjen for et helt år med tidsklemme og rolige fredager i sofaen foran Skavlan. Endelig skal vi ta den helt ut, men det finnes hjelp. Vi har utarbeidet 10 alkovettråd på julebord.

1. Dropp lange vorspiel.

Det blir som regel nok av drikke utover kvelden. Lange vorspiel kan føre til at man starter feiringen med for høy promille.

2. Ikke drikk på tom mage.

Mange «sparer» på kaloriene ved ikke å spise så mye hvis de vet de skal drikke øl eller vin som har et høyt kaloriinnhold. Dette er en dårlig strategi.

3. Drikk vann.

Dersom man husker å drikke vann i løpet av kvelden blir både festen bedre og man får en hyggeligere dagen derpå.

4. Gi beng i bong.

Det er faktisk lov å ikke bruke opp drikkebonger dersom man føler man har fått nok. Eller kjøpe noe som ikke inneholder alkohol.

5. Unngå å ta opp konflikter.

Julebordet er verken tid eller sted for å løse jobbkonflikter. Miksen av alkohol og vanskelige følelser kan være nokså eksplosiv.

6. Vær helt sjef.

Dersom du er leder har du et spesielt ansvar for å sette standarden når det kommer til hva som er akseptabelt på julebord. God alkoholkultur starter på toppen.

7. Ta vare på hverandre.

Gode kolleger forteller hverandre på en hyggelig måte når man bør roe ned tempoet på drikkingen.

8. Husk at dere blir sett av andre.

Hvis dere har julebordet på et offentlig sted representerer dere bedriften. Det kan skade omdømmet dersom man fester vilt.

9. Det er ingen skam å snu.

Gå hjem mens kvelden er på topp og før du er blitt for sliten.

10. Vis respekt.

Flørting på jobb kan være gøy og mange treffer partneren sin i arbeidslivet. Seksuell trakassering eller ubehageligheter er aldri greit. Samme om du er full eller ei.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke