Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Kalddusj for Hamar-regionen

0
Publisert: 02.mar.2016 04:00
Oppdatert: 02.mar.2016 04:00

HA slår stort opp 20. februar at Hamar-regionen (Hamar, Ringsaker, Stange og Løten) var den mest voksende regionen i Innlandet i 2015. Det er delvis riktig, men det er likevel ingen glad

nyhet. Det er en nesestyver.

Når man sammenligner befolkningsveksten i kommuner og regioner, så kan man ikke bare telle antall nye innbyggere, man må også se på veksten i prosent av folketallet. Befolkningsveksten i Hamar-regionen var i 2015 dramatisk liten, bare 0,45 prosent, og det var den i Lillehammer-regionen også. Dette er under det halve av landsgjennom-snittet på 0,9 prosent. I Gjøvik-regionen var veksten enda mindre.

I 2015 flyttet 1.900 nye innbyggere til Hamar fra andre norske kommuner, og det flyttet også 300 utenlandske statsborgere til byen. Men det flyttet nesten like mange fra Hamar, og byen hadde dessuten et fødselsunderskudd på nesten 50 personer. Dette førte til en netto befolkningsvekst på 273 nye innbyggere i 2015. Samtlige var utenlandske statsborgere fra blant annet Somalia, Polen, Sverige og flere. De nye innbyg-gerne vil neppe være de største bidragsytere til kommunekassen.

Ordfører Einar Busterud gleder seg over økningen på 273 nye innbyggere. Det gir en prosentvis vekst på 0,9 prosent, det samme som landsgjennomsnittet. Men veksten var større i 2014; da økte folketallet i Hamar med 327 nye innbyggere (1,11 prosent).

Busterud mener det er viktig å se befolkningsutviklingen over flere år. Over en tiårsperioden har folketallet i Hamar økt med 2.681 innbyggere, altså i gjennomsnitt 268 innbyggere hvert år. Det gir en årlig vekst på 0,9 prosent i gjennomsnitt, det vil si det samme som i 2015. Altså ingen økning å spore over ti år og liten grunn til å juble.

I kommunene sør for Mjøsa har man derimot grunn til å juble: I Eidsvoll, Hurdal, Nannestad og Ullensaker var samlet befolkningsvekst i prosent tre ganger så stor som landsgjennomsnittet, og over seks ganger så stor som i Hamar-regionen.

Befolkningsveksten i Hedmark fylke er bekymringsfull. I 2015 hadde 14 av fylkets 22 kommuner tilbakegang i folketallet. Sammen med Oppland og Nordland hadde Hedmark faktisk den lavest prosentvise befolkningsveksten i landet (0,1 prosent). Fylkeskommunens mål om 220.000 innbyggere innen 2020 er totalt skivebom.

Ifølge den engelske statsmannen Benjamin Disraeli er det tre former for løgn: hvit løgn, forbannet løgn og statistikk. Statistikktallene som HA presenterte 20. februar, er sikkert korrekte, men når de skriver at Hamar hadde en «solid befolkningsvekst» i 2015 så er det hårfint nært løgn.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke