Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Kaldere. Foto: Arnt Olav Velten
 
Kaldere i 2017 enn foregående år

Publisert: 04.jan.2018 13:06
Oppdatert: 04.jan.2018 13:20

Hadde du en mistanke om at 2017 var et kjølig år? Det stemmer. 2017 ble kaldere enn 2016, som igjen var kaldere enn 2015, som igjen var kaldere enn 2014. Som Eiliv Sandbergs diagram i HA 2. januar viser, har det blitt kaldere de siste tre årene.

Mine «hobbymålinger» hjemme i Vang, viser akkurat det samme. De viser også at bare to måneder i 2017 hadde høyere temperatur enn året før, nemlig januar og oktober. Novembermånedene var like, mens altså februar, mars, april, mai, juni, juli, august, september og desember var kaldere enn året før.

Sammenligner vi 2017 med 2014 var samtlige 12 måneder i 2017 kaldere. Forskjellen i snittemperatur for disse to årene var 1,9 grader hos både Sandberg og meg. Ser man på siste tiårsperiode havnet 2017 nøyaktig på gjennomsnittet.

Målingene våre er jo begge fra Hedmarken. Hvordan er det så ellers i verden? Helt i begynnelsen av året var det en kuldebølge som herjet i store deler av Europa. Over 60 mennesker frøs i hjel i Polen, Tsjekkia, Italia, Romania, Bulgaria, Ukraina og Hviterussland.

Nå i nyttårshelga førte sprengkulde til store problemer i både USA og Canada, og flere steder ble nyttårsfeiringen avlyst. I New York fikk politiet tillatelse til å bruke strikkelue. «Du vet det er kaldt når NYPD beordrer en uniformsendring», skrev New York Daily News.

Det ble satt kulderekorder en rekke steder der borte, blant annet i Maine, New Hampshire, Massachusetts og Virginia. I Atlanterhavet har hai frosset i hjel.

I Canada ble det målt temperaturer ned til 50 kuldegrader i byene Winnipeg og Regina, der det bor henholdsvis 710.000 og 220.000 innbyggere. I hovedstaden Ottawa var det også mye kjøligere enn man er vant til. Myndighetene måtte avlyse noen av arrangementene som var planlagt for å markere avslutningen på landets 150-års jubileum. På grensa mellom USA og Canada er store deler av Niagarafallene frosset til is.

De neste to ukene er jeg klimaflyktning på Lanzarote.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke