Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Kamp: Fagforbundet, sammen med fem andre forbund, streiket for pensjon fra første krone.
 
Kampen ikke over, har så vidt begynt
Kampen om pensjon fra første krone er ikke over – den har så vidt begynt.

Publisert: 26.jul.2019 16:17
Oppdatert: 26.jul.2019 16:46

Sammen med fem andre forbund i sykehusene fra henholdsvis LO og YS gikk Fagforbundet i streik. Kravet var og er enkelt, de ansatte i sykehusene må få pensjon fra første krone. I dag er det slik at ansatte med stillingsprosent under 20 prosent ikke blir meldt inn i tjenestepensjonsordningen, mens alle de med større stillingsprosent eller heltid blir det.

Pensjon fra første krone må bli den nye normalen. Fagforbundet mener at pensjon fra første krone må bli den normale løsningen for alle lønnsmottakere, både i offentlig og privat sektor. For Fagforbundet er kravet om pensjon fra første krone et ufravikelig krav.

Konflikten i sykehusene handlet om mellom 5 000 og 10 000 ansatte i sykehusene som går i slike lave stillinger. Fagforbundet mener det er blodig urettferdig, og ganske uforståelig at de ikke skal få tjene opp rett til tjenestepensjon.

I privat sektor har man liknende regler, Man må tjene over et bestemt beløp (96.883 kroner), være ansatt i mer enn et år og i minst 20 prosent stilling. Reglene rammer like urettferdig, og også der gjelder det flest kvinner.

Det er et likestillingskrav. Kravet om pensjon fra første krone og første arbeidede time er ikke nytt, verken i offentlig eller privat sektor. Dette er gjeldende avtale i kommunesektoren og har vært det i flere år. I det samordnede oppgjøret i LO-NHO området i tidligere i vår stod kampen om mye av det samme. I mange innskuddsordninger blir man ikke meldt inn i pensjonsordningen før man tjener over en ganger grunnbeløpet og først når man har jobbet et år. Partene kom fram til avtaler som forbedret ordningen, men kom ikke helt i mål.

Både Arbeiderpartiet, SV og Rødt har gått med støtte til kampen for pensjon fra første krone, både i helseforetakene og i privat sektor, men de har ikke flertall i Stortinget. I sykehusene er dette et tariffspørsmål, mens det må en lovendring til i privat sektor. Uansett vil et flertall på Stortinget som ønsker å fjerne disse diskriminerende og urettferdige reglene veie tung på vektskåla.

Høstens kommunevalg kan ikke avgjøre slike nasjonale spørsmål, men på same måte som på Stortinget har kommunestyrene makt og myndighet til å avgjøre saker med stor betydning for den enkeltes velferd og sikkerhet. Derfor oppfordrer alle til å bruke stemmeretten sin for et mer solidariske Norge, både i kommunevalget og i stortingsvalget om to år.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke