15. sep
k
 
Kampen mot vold mot kvinner står på stedet hvil

Publisert: 23.nov.2016 17:01
Oppdatert: 23.nov.2016 17:03

Fredag 25. november er det den internasjonale dagen mot vold mot kvinner. Den markeres av Fagforbundet og fagorganiserte i våre søsterforbund over hele verden.

Fagforbundet er forbundet som organiserer flest kvinner i Norge. Det er ikke bare det at de i kraft av å være kvinner selv er ekstra utsatt - mange av våre medlemmer står også i førstelinja når kvinner trenger hjelp etter å ha vært utsatt for vold i hjemmet. De er helsearbeidere, ansatte på akuttmottak, i barnevern, krisesentre eller jobber i ambulansetjenesten.

Dessverre ser de bare toppen av isfjellet. En rekke studier tyder på at veldig mye av den hjemlige volden aldri blir anmeldt til politiet, og at de som blir utsatt for den, heller ikke får annen hjelp fra det offentlige.

Faktisk tyder mye på at vi står på stedet hvil i kampen mot vold mot kvinner. Norsk kunnskapssenter om vold og traumatisk stress skriver at like mange kvinner oppsøker krisesentrene nå som for 30 år siden.

Vold i hjemmet rammer ikke bare kvinner. Det går også ut over barna. Omtrent halvparten av dem som kommer til krisesentrene har med seg barn. Barna har nesten alltid en nær relasjon til overgriper, for i 80 prosent av tilfellene er voldsutøveren en far og for 12 prosent er voldsutøver en stefar.

Vold mot kvinner har mange former. Kvinner voldtas og skjendes som en del av en krigsstrategi. Unge jenter blir brukt som slaver og som handelsvare, og havner i prostitusjon og fornedring. Sexindustrien profitterer på fattige jenter som av ren nød er tvunget til å selge seg.

Også her hjemme blir kvinner utsatt for blind vold, tilsynelatende uten motiv, men de fleste opplever at det er en de har tillit til og stoler på som setter grenser til side, enten det gjelder voldtekt eller andre overgrep.

Ingenting av dette skal vi tåle. Ingenting. Vi har et felles ansvar for å bekjempe slik vold. Vi må si fra hvis vi tror, eller vet, at noen i vår nærmeste krets blir utsatt for vold i nære relasjoner. Vi tåler å bli minnet på ordene i Arnulf Øverlands dikt fra 1937, «Du må ikke sove», for de treffer også her:

Du må ikke sitte trygt i ditt hjem

og si: Det er sørgelig, stakkars dem!

Du må ikke tåle så inderlig vel

den urett som ikke rammer dig selv!

Støtt opp om dagen og arbeidet mot vold mot kvinner.

1.nestleder

Fagforbundet Hedmark

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke