hacklink
18. sep
 
Kan bidra til mer kunnskap om helse
I en kronikk i HA 18. februar påstod vi at «vi vet lite om hedmarkingens helse».

0
Publisert: 16.mar.2015 04:00
Oppdatert: 16.mar.2015 07:31

Fylkesråd Lasse Juliussen er uenig i dette og mener vi har god oversikt over Hedmarks helsetilstand. Ja, vi vet en god del, særlig på fylkesnivå. Problemet er at den selvrapporterte kunnskapen vi har gjerne blir for generell (kan ikke brytes ned på region og kommunenivå) eller for spesifikk (gjelder bare ungdom).

Juliussen har helt rett i at det finnes en del registerstatistikk om befolkningens helsetilstand helt ned på kommunenivå, og så finnes det noe selvrapporterte data (spørreundersøkelser). Mye av dette kan brytes ned på fylkesnivå, men det er svært lite av dataene som kan brytes ned på regionalt nivå og kommunenivå.

Dette vet vi fordi vår undersøkelse også har systematisert og presentert de relevante data fra SSB og FHI, og disse data er de samme for Hedmark og Oppland. Et poeng for vår undersøkelse var derfor å utvikle et forskningsdesign som sikret representative data med lav feilmargin på regionalt nivå og kommunenivå.

Videre viser Juliussen til to spesifikke og gode kilder for selvrapporterte data som man har Hedmark. Vi er helt enige i at Ungdata er en flott undersøkelse og med stor utbredelse. Men denne tar for seg en spesifikk aldersgruppe, mens vår undersøkelse i Oppland favner alle fra 16 år til 90 år.

Den andre informasjonskilden han fremhever er Hedmarksundersøkelsen 2013/2014, som er en god måling, men den kan i liten grad sammenlignes med undersøkelsen i Oppland. Da tenker vi ikke på at utvalget er dobbelt så stort (8.000 vs 4.000 respondenter), men at vår undersøkelse er ni ganger mer omfangsrik (200 vs 22 spørsmål). Fordelen med en omfattende spørreundersøkelse som vår er at den favner alle aldersgruppene, et bredt spekter av helserelaterte temaer og den gir innsikt på flere geografiske nivåer. For å kunne utarbeide en godt tilpasset politikk, er det viktig med kunnskap om regionale og kommunale forskjeller i et så mangslungent fylke som Hedmark.

Det er i dag mange satsinger på gang i Hedmark innenfor det vi med en fellesbetegnelse kan kalle «kultur for læring». Satsingenes felles mål er å bidra til økt fokus på betydningen av kunnskap, utdanning og innovasjon for å bedre folks levekår i fylket. Det er en positiv driv i fylket for å få fram en ny tenkning, en ny kultur. En forutsetning for å lykkes i å skape en slik kulturendring er at en har kunnskap om tilstanden i fylket for å finne riktig tilpassede tiltak. Så nøkkelen til bedre folkehelse og bedre levekår er kunnskap om befolkningen. Dette er både Juliussen og vi enige om.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke