Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Kan doble dyrket areal

Publisert: 04.okt.2016 20:18
Oppdatert: 04.okt.2016 20:44

Jordvernalliansen går i et innlegg i HA ut mot Øst av hensyn til 45 dekar dyrket mark. Alliansen kunne heller krevd 42.000 dekar nybrott for besparelsen på 1.265 millioner kroner ved å velge Øst framfor Vest.

Dobbeltspor Øst legger i utgangspunktet permanent beslag på 45 dekar dyrket mark gjennom Hamar. Dette er svært lite sammenlignet med at det er 158.503 dekar dyrkbar jord bare i Hamar. Dette kommer i tillegg til 44.039 dekar eksisterende fulldyrka jord. I hele Hedmark er det tre millioner dyrkbar jord, alt ifølge rapporten «Ressursoversikt fra skog og landskap 02/2014», ved Norsk institutt for skog og landskap.

Alternativ Øst er i utgangspunktet 1.615 millioner billigere enn Vest. Flere tror at prisforskjellen i realiteten er større, men det er vanskelig å regne på dette fordi Jernbaneverket tilbakeholder relevante underliggende rapporter.

Hvis vi trekker fra:

1. 200 millioner for en såkalt tilsving til Rørosbanen fra nord

2. Og opp til 150 millioner for en tunnel under dyrkbar jord fra Oluf Melvolds gate til Furnesveien

Så er Øst fremdeles 1.265 millioner kroner billigere enn Vest, og i tillegg har en ekstra tunell redusert permanent beslag av dyrket mark til rundt 10 dekar. Ytterligere tiltak kan redusere dette ned mot null.

Erfaringsprosjekter i Stange viser en kostnad på 30.000 kroner målet for omlegging fra hamning til dyrket jord. Hvis man tar denne prisen som en forutsetning kan man få 42.000 flere dekar dyrket jord for besparelsen ved å velge Øst fremfor Vest. Dette vil doble antall dekar fulldyrket jord i Hamar.

Er antall dekar fulldyrket jord det viktigste for Jordvernalliansen ved Hedmark Bondelag, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom, eller er det 10 spesifikke dekar ved Børstad som er det aller viktigste?

rådgiver analyse og kommunikasjon

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke