16. sep
Moelv: Etterbruk av dagens Ringsaker bo- og aktivitetssenter kan gi 28 omsorgsleiligheter.Foto: Jan Rune Bakkelund
 
Kan få 28 nye omsorgsleiligheter
Moelv kan få 28 omsorgsleiligheter ved etterbruk av dagens Ringsaker bo- og aktivitetssenter.

Ringsaker kommune har startet en prosess med å bygge nytt sjukehjem i Moelv. Vi, en liten gruppe samfunnsinteresserte personer, har gjort noen førstefasevurderinger av mulig etterbruk av dagens sjukehjemsbygg. Moelven hotell (flyktningmottaket) og gamle Fagerlund skole hvor kulturskolen holder hus, er eksempler på bygg som har fått et nytt liv til glede for nye brukergrupper. Etter vår mening, har bygget som huser dagens sjukehjem et stort potensial til å romme omsorgsboliger og støttefunksjoner til det nye sjukehjemmet. Med «enkle grep» kan sjukehjemsdelen ominnredes til 28 omsorgsboliger.

Når vi fokuserer på mulig etterbruk av bygningsmassen samsvarer dette med myndighetenes overordnede arbeid med samme utfordring. Tema på Direktoratet for byggkvalitets Byggkvalitetsdag i september er nettopp transformasjon og bærekraft: «Hvordan skal vi bruke bygninger og bebygde områder som har mistet sin opprinnelige funksjon?»

Dagens senter aksepteres generelt som velplassert. Eiendommen er stor og har, med sentrumsnær beliggenhet i en by, lav utnyttelsesgrad. Hovedbygget er godt plassert. En generøst plassert én-etasjes trebygning begrenser ut fra sin verdi og betydning tomteutnyttelsen uforholdsmessig. Øvrige bygninger påvirker ikke utnyttelse av tomta.

Det kan være både riktig og nødvendig å rive bygninger. I dette tilfellet virker det klokt å rive trebygningen til fordel for best mulig plassering av nybygg. Hovedbygningen har teknisk standard og tilstand som muliggjør fornuftig etterbruk.

Naturlig hovedgrep vil være å slå sammen parvis nåværende enkeltrom og dobbeltrom til 2-roms leiligheter. Enkeltrommene blir soverom, dobbeltrommene blir kjøkken/stue og gang og bad består uendret. Lagerrommene i midtsonen mellom korridorene disponeres til boder for leilighetene. Vaktrom og stuer omformes til leiligheter mens ett oppholdsrom med kjøkken i hver etasje beholdes som fellesrom. Tekniske rom, balkonger, trapper og heis beholdes uendret. Andre og tredje etasje i første byggetrinn får på denne måten god utnyttelse.

Vi går i denne omgang ikke inn på etterbruk av øvrige arealer, men kan ved en senere anledning komme tilbake til disse.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke