Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Biler: Forbrukerne kan bli sittende igjen som taperne når det skal forhandles om nybilavgifter.
 
Kan gi avgiftssjokk for bilkjøperne?
Bilavgiftene: Det hersker stor usikker rundt forslaget til nybilavgift, som blir lagt fram i statsbudsjettet.

Publisert: 03.aug.2018 11:34
Oppdatert: 03.aug.2018 12:17

I NAF frykter vi politisk dragkamp når et nytt forslag til nybilavgifter blir lagt frem i statsbudsjettet i høst. Forbrukerne kan bli sittende igjen som taperne.

Bilkjøperne kan få en kraftig regning dersom ikke regjeringen justerer avgiftssystemet på bil. Bakgrunnen for dette er at fra nyttår skal utslippene måles på en ny og strengere måte, kalt WLTP.

I Norge er engangsavgiften på bil tett koblet til hvor mye CO2 bilen slipper ut. NAF er positiv til innføringen av WLTP, men samtidig er vi opptatt av at forbrukerne ikke skal sitte igjen med regningen som følge av nye målemetoder.

Økte målte utslipp kan slå ut som økte avgifter og dyrere biler, dersom regjeringen ikke finner en løsning.

Gjennom lang tid har NAF avkrevd svar fra regjeringen: hvordan vil de forhindre at de nye målemetodene slår ned som en bombe? Gjennom våren og sommeren har det vært tyst, og beskjeden har vært at vi må vente til statsbudsjettet med å få vite om Høyre, Venstre og Frp blir enige om lavere CO2-satser som vil kompensere for de høyere utslippstallene.

Vi har en klar forventing om at regjeringen vil ta liknende grep som er gjort i Finland, Sverige og Danmark, og finne en løsning der de nye måletallene for utslipp ikke gir kraftig økte avgifter.

Problemet er at selv om regjeringen blir enige, må de søke støtte i Stortinget. Av erfaring vet vi at forhandlinger om bilavgiftene er tøffe og kan trekke ut.

Engangsavgiften har de siste årene gått i riktig retning: Ned. Samtidig har avgiftene blitt flyttet fra motor og vekt til utslipp. Det har gjort at nordmenn kjøper biler med historisk lave utslipp. Denne dreiningen i avgiftene har vært bra både for bilkjøperne og miljøet. Vi forutsetter at denne linjen fortsetter, noe regjeringen også har forpliktet seg til i Jeløya-plattformen.

Men usikkerheten er stor. Etter budsjettet blir lagt frem i oktober, skal politikerne hestehandle. Samtidig tikker klokken, uten at forbrukerne får svar.

De som har bestilt bil med levering etter nyttår, eller som planlegger bilkjøp i tiden fremover, har ingen garantier for at de ikke får en avgiftssmell om bilen leveres etter 1.januar 2019.

I stedet for å vente helt til statsbudsjettet, burde regjeringen kommet på banen tidligere og lagt frem en løsning som sikrer en god, forutsigbar avgiftspolitikk på bil.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke