Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
ELITEKLASSER: Det må bli høyere status knyttet til å være god på skolebenken, skriver Anne Beth Moslet.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 
Kan Hedmark få sin første eliteklasse?
Utdanning: Alle jubler for idrettsenerne. Men når kan vi samlet se opp til nasjonens beste skolelys?

0
Publisert: 15.apr.2015 04:00
Oppdatert: 15.apr.2015 10:02

Alle politiske partier både i Hamar, Stange, Ringsaker og Løten ønsker vekst og framgang for sin kommune. De ønsker mer næringsetablering, mer boligbygging, bedre infrastruktur og flere innflyttere. Det er om å gjøre å posisjonere sin kommune for å få mest mulig framgang og suksess på alle fronter.

Til tider synes det å satse på topp idrettsutøvere viktigere for lokalpolitikerne enn mye annet. Flotte idrettsanlegg har lenge vært høyt prioritert på kommunebudsjettene. Men vi trenger unge enere også på skolefronten. Dette har Hedmark Høyre skjønt. På sitt årsmøte vedtok de et forslag fra Unge Høyre-leder, Ola Svenneby, om å opprette egne eliteklasser.

Svenneby som selv pendler til Oslo for å gå på Oslo Private Gymnas, mener Hamar katedralskole kunne egne seg for eliteklasser. Dette er en framtidsrettet tanke som ikke uventet blir kraftig imøtegått langs de tradisjonelle politiske skillelinjer i vårt røde fylke.

Motargumentene kommer som perler på en snor. Det framheves særlig at alle vinner på å ha blandingsgrupper i klassene og at de svake elevene lærer av de flinke. Eliteklasser stemples nærmest som et onde fordi det vil føre til økt psykisk press på elevene og verst av alt, det vil bli større forskjeller på folk.

Dette er blitt et mantra som gjentas så ofte av den politiske venstresiden at knapt noen lenger våger mene noe annet. Dette er det budskapet den nye Ap-lederen, Jonas Gahr Støre, bruker «non-stop». Det har nesten slått ut janteloven.

Men hva skjer med en nasjon som gjennom generasjoner innprentes slike holdninger? Tør de prestere? Tør de å strekke seg? Tar de sjansen på å gjøre en forskjell? Og er det til nasjonens beste om de lar være? Dette er et superviktig spørsmål å få svar på før oljeeventyret tar slutt. Når oljen i Nordsjøen ebber ut, trenger vi mer enn noen gang at barn med superintelligens ikke blir mobbet, går på sparebluss eller uten stimulans gjennom skolen.

Vi kan alle være enige om at Norge er et godt land å bo i og at alle skal ha den samme sjansen til å lykkes. Men er det så sikkert at vår felles nasjonale lykke og framgang er basert på at det politisk terpes på at det ikke må være forskjeller på folk?

Og er det så opplagt at en nasjon som streber etter minimale forskjeller på folk, skaper et samfunn med mindre misunnelse, mer toleranse og bedre framtidsutsikter? Kan det kanskje heller være slik at jo mindre forskjeller desto mindre toleranse? Hvor går tålegrensen dersom Støre-budskapet virkelig slår rot?

Så hva med å snu på flisa? Hvorfor ikke akseptere at folk er forskjellig og at dette er noe positivt som gir hver enkelt anledning til å satse på egne evner uten å skjemmes, også på skolen? Hvorfor skal vi heie fram enerne i idretten, men skjule dem på skolen? Hvorfor ikke glede oss ved og være stolte av skolelysene våre?

Hele nasjonen jublet da Norge fikk sin første Nobelpris i medisin. Det ble sagt at Edvard og May-Britt Mosers suksess vil få ringvirkninger for hele landets høyskole- og forskningsmiljø. Det var som om vi jublet for disse to skole-enerne med den samme felles nasjonale stoltheten som vi ellers føler når langrennsjentene våre tar gull.

Alt henger sammen med alt, sa Arbeiderpartiets statsminister Gro Harlem Brundtland. Hun tenkte nok ikke den gangen så mye på at eliteklasser kan heve nasjonens samlede kompetanse om det trengs. Men det bør hennes partikolleger tenke på nå når Norges oljerikdom avtar og velferdsstatens regninger fortsatt skal betales med enorme summer hvert eneste år.

Det høres nok litt brutalt ut å si det, men det er faktisk på tide å åpne alle politikeres øyne for at det er både nødvendig og fornuftige å satse ekstra på de flinkeste elevene på samme måte som vi lenge har satset mye ressurser på å integrere de svakeste. Kan vi klare dette i felleskap? Kan fylkespolitikerne Hedmark samles om innføringen av en eneste liten eliteklasse eller fordypningsklasse – som et felles prøveprosjekt - ved Hamar Katedralskole?

Med de mange vyer alle lokalpolitikerne har for fremgang og vekst i vår region, kan det til og med hende at det blir konkurranse om hvilken videregående skole som får den første eliteklassen? Kanskje kommer Ringsaker på banen først også her?

Kan det tenkes at superordføreren, Anita Ihle Steen, ser muligheten for å heve kommunens felles kunnskapsbase ved å tiltrekke seg innflyttere fra hovedstaden som ønsker det beste skoletilbudet for sine barn?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke