hacklink
18. sep
 
Kan ikke ha fulgt helt med i timen
Kaare J. Ommundsen og Bjørn Kurseth mener i hvert sitt innlegg om eiendomsskatt i HA 29. oktober, at jeg går over grensen når jeg vil fortette de eldre i leiligheter i sentrum.

Publisert: 16.nov.2016 13:04
Oppdatert: 16.nov.2016 13:26

Jeg er på kollisjonskurs både med eget og andre partier.Kurseth og Ommundsen kan ikke ha fulgt helt med i timen. Jeg har inntrykk av at alle partier i Hamar er enige om at det er nødvendig med en fortetting av folk, boliger og næring i sentrum. Forskjellen er vel at jeg tør å si høyt hva dette innebærer.

Fortettingen må også gjelde de eldre. Det vil være meningsløst om barnefamilier skal flytte inn i høyblokker i sentrum, mens de eldre fortsatt skal bo alene i store eneboliger i omegnen. Med de eldre samlet tett i sentrum, vil dette skape et bedre sosialt liv for de eldre. For kommunen vil det være bra at de som trenger omsorg, er samlet i små enheter sentralt. Det betyr at færre kommunale hender kan hjelpe flere på kortere tid, og kommunal bilbruk kan reduseres.

Det er sørgelig om det er slik som Ommundsen skriver, at flere eldre gjerne kunne tenke seg å flytte fra store eneboliger til mindre leiligheter, men leilighetene er for dyre. Dette viser med tydelighet at kommunen må ta hånd om byutviklingen, og ikke overlate den til statlige etater. Kommunen må sørge for at fortetting av boliger blir gjort på en slik måte, og på slike steder, at folk har råd til å bo der. Hamars store fortrinn framfor Osloregionen er at vi fortsatt har vesentlig lavere boligpriser. Skal Hamarregionen bli attraktiv, må denne stillingen fortsette.

Ommundsen mener man betaler formueskatt av boligen sin. Skattesystemet er dog slik innrettet med bunnfradrag og verdifastsettelse, at det er de færreste som betaler formueskatt av boligen sin i dag. Det er dog et faktum er at de aller fleste som eier bolig, betaler mindre inntektskatt en dem som leier, på grunn av rentefradraget. Det er derfor det er rettferdig med skatt på det objektet man får rentefradrag for. Jeg er visstnok den første i verden som innser at eiendomsskatt er rettferdig. Dette gir meg neppe noen Nobelpris, men jeg er likevel stolt av å være en pioner på området.

Kurseth nevner at bunnfradraget i Oslo er nesten 20 ganger høyere enn i Hamar. Det er riktig. I Oslo er også eiendomsskattetaksten nær identisk med markedsverdien. De største og dyreste boligene i Hamar har en eiendomsskattetakst langt under markedsverdi. Jeg er enig med Kurseth i at en høyere eiendomsskattetakst kombinert med et langt høyere bunnfradrag, vil gi eiendomsskatten en bedre sosial profil.

Angående taushetsplikt i eiendomsskattesaker, gjelder dette enkeltsaker. For prinsipper og trender gjelder selvsagt kommunens generelle åpenhetslinje.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke