17. sep
ILLUSTRASJONSFOTO OM MOBBING: Jens Erik Jensrud
 
Kan ikke vente mer
Den siste tida har vi vært vitne til flere tragisk utfall som alle bunner ut ifra mobbing. De vi hører om er bare et fåtall av hva som skjer i hverdagen i den norske skolen.

Publisert: 30.mar.2016 04:00
Oppdatert: 30.mar.2016 11:05

Vi har kunnskap om mobbing. Vi vet hva som bør gjøres med mobbing. Alle har vi synspunkter om mobbing.

Vi i Arbeiderpartiet vil kreve strakstiltak mot mobbing i alle norske skoler. Denne uka la vi frem 25 forslag for å styrke innsatsen mot mobbing. Forslag nummer 10 mener jeg bør få en sentral plass: «Sørg for et regelverk som gir større anledning til å skifte ut skoleledelse som over tid viser at de ikke makter å forebygge- og håndtere mobbesaker».

Djupedal-utvalget har ikke kommet seg inn under regjeringen ennå og alle 100 forslag som alle skal skape et trygt psykososialt skolemiljø, motvirke og håndtere krenkelser, mobbing, trakassering og diskriminering i skolen er det ikke tatt stilling til.

Kan regjeringen sitte å se på flere familier skal rammes av det vonde som skjer i den norske skolen? Hva venter vi på? Det mobbes hver eneste dag. Elever har det vondt. Elever føler seg ikke trygge. Elever trakasseres. Elever gir opp. Elever tar sitt eget liv.

Skoler svikter i sitt arbeid. Enkeltvedtak blir ikke fattet og foreldre handler i blinde etter å redde sine barn ved å bytte skole. Om det hjelper er et sjansespill men ansvaret er hos skolen.

Klagebehandlingen er i dag ikke optimal og Trond Giske kom med et forslag om å flytte klagebehandlingen av mobbesaker til barneombudet. En god ide mener barneombudet og det støtter jeg.

17.000 elever sier de blir mobbet to-tre ganger i måneden eller mer. I 2013 hadde vi i Norge 126 mobbeklager sammenlignet med Sverige i 2014 hadde 1.175 og de var sendt til Det Svenske Barn og –elevombud.

Skolering av alle som jobber med barn i skolen er en akutt nødvendighet. Det er kunnskap som må til. Kunnskap om å lese signaler. Evnen til å gripe inn. Dagens regjering prioriterer ikke dette når helsetjenesten ikke øremerkes eller at helsesøster ikke skal kunne henvise til psykolog.

At Arbeiderpartiet jobber med strakstiltak mot mobbing og ønsker å endre regjerningens prioriteringer skulle ikke være nødvendig. Er ikke mobbing i skolen noe vi bare må gjøre noe med?

Kan vi vente?

Til slutt kan vi spørre oss selv om hva slags lærerutbytte vi har i den norske skolen når mobbing har en så stor innvirkning på hverdagen ved skolene vår.

Dette gjelder barnas framtid og en skolehverdag med mobbing er ikke noen god start på en ellers spennende og optimistisk framtid.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke