Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Kan Stortorget bli en turistmagnet?
Vi må gjøre det ferdig: Kunstnere, selgere, unger og foreninger må bruke Stortorget. Og Hamars politikere må hoste opp mer penger.

0
Publisert: 25.jun.2016 04:00
Oppdatert: 27.jun.2016 10:43

Har du vært på Grand Place i Brussel? Piazza Navona i Roma eller Plaza Real i Barcelona? På Trafalgar Square i London?

Hvis du har kjøpt sandwich med frikadeller fra en av bodene på Torvet i Køge sør for København eller spist «glass» på Stortorget i Stockholms Gamla Stan ...

Da veit du at Stortorget i Hamar, på en vanlig dag i slutten av juni, ikke når helt opp. Dessverre.

Misforstå meg ikke. Torget fylte nylig sin absolutte misjon under festkonserten med Trondheim Symfoniorkester. Tusenvis av mennesker var samlet – og det til tross for regn.

Og hvem husker ikke hockeyfesten med 2000 elleville fans i april i fjor, da Storhamar-gutta kom hjem etter tap mot Stavanger?

To gode bevis på at torget så definitivt er blitt bedre som bilfri møteplass. Ja, det var helt riktig å fjerne gata opp til Hamar domkirke da Stortorget ble bygget om. Byens største piazza har altfor stort potensial til at det skal kastes bort på å være parkeringsplass.

Men dette er unntakstilstandene, de spesielle hendelsene, på linje med 17. mai. Alle festene har sin naturlige plass på Stortorget. Slik Sting-konserten kommer til å bli i august – og ære være kultursjef Morten Midtlien for den.

Men, som det heter i publikumskampanjen fra kulturhuset, vi vil ha mer!

I tillegg vil vi ha de små, hyggelige og mer impulsive arrangementene. Vi ønsker oss daglige drypp. Vi vil ha bodene, blomstene, benkene. Vi vil ha liv og røre, severdigheter, aktiviteter, kuriositeter, folk og stoppunkter.

Vi vil at plassen ikke skal se ut som et monument over Brosteinsleggernes årskonferanse.

Plassene jeg nevnte i starten er unike, internasjonale steder vi oppsøker som turister, for å få opplevelser, for restauranter og smaker, samvær og selfies. Men hvorfor skal vi ikke sammenligne oss med og strekke oss mot dem?

Nå snakker vi midtsommer, og selv om verken temperaturene eller temperamentet her hjemme er sydlandsk, skulle vi så gjerne ønske at fontena på Stortorget ligna lite grann mer på Fontana di Trevi. Men den hjemlige oasen er alt annet enn frodig og frister ikke så mange til å slå seg ned i en ellers livløs steinørken.

Utallige leserbrev er skrevet til HA om den ulykksalige fontena som sjelden er i drift. Nå har den vann i seg, men samtidig tilnavnet «prostataspruten» etter sitt svært beskjedne trykk.

Det sies at det blir trøbbel med tette rør, eller lekkasje, og forurenset fontenevann fordi Stortorget er skrått og regnvann, lauv og bøss renner ned i ringen. Det må utbedres. Ikke sant, Hamar kommune?

Det skal sies at den såkalt «sosiale ringen», som området rundt selve vannhullet kalles, fungerer utmerket på vinterstid. Når vannet er frosset, er det jo en fullt funksjonell og veldig populær skøytebane.

Men ei fontene som bare fungerer i vinterhalvåret er et paradoks Hamar ikke kan være bekjent av. Da fristes vi til å gjøre det både hamarsinger og byens politikere liker aller minst; vi peker på Ringsaker og det de får til på torget i Brumunddal ...

For i Hamar framstår Stortorget uforløst. Ombyggingen av den viktigste plassen i Hamar er jo ikke ferdig.

Det gikk tomt for penger, jeg veit det. Det var derfor alt ble nedskalert og barbert. Kommunen ble tvunget til å ta valg som sikkert framsto fornuftige – men akk så «norske». Her hadde de spanske arkitektene i Ecosistema Urbano engasjert oss i workshops og idémyldring, fått oss «utpå» i DrømHamar-prosjektet.

Unger tegnet det de ønsket seg, voksne slapp løs kreativiteten og drømte fram forslag til senkede skuldre à la sydligere strøk, der piazzaen er hjertet i byen.

Dessverre er det synlig for de fleste at det ikke ble som planlagt.

Og det er alltid så kjedelig når kritikerne får rett! «Det blir en gedigen, tom steinplass», fnøs de.

Derfor må vi som ønsket oss piazzaen i ordets rette forstand motbevise det! Det er tid for nye budsjetter, nye politiske bevilgninger.

Men i tillegg, og ikke minst: meld dere bygårdeiere, frivillig kulturliv, ungdom, tryllekunstnere, gatemusikanter, parksjef og Europeisk matmarked!

Kom igjen restauratører, omreisende underholdere, foreninger, Bondens marked, fastboende, kunstnere og selgere.

La oss lage en attraksjon. En møteplass der folk kjenner seg vel. Der de slår seg ned på bakken, tar bilder de legger på Instagram. En plass der man alltid møter kjente, men enda flere ukjente, der man kan lese ei bok lånt fra biblioteket og kjøpe brente mandler – eller mandelpoteter.

For noe er galt når ikke engang det fabelaktige loppemarkedet her i byen ser seg tjent med å bruke Stortorget. Tusenvis av mennesker strømmer gjennom Strandgata og gjør det deilig uframkommelig for en stakket stund – da blir Hamar som en sydlandsk turistby. Vi veksler ord med ukjente mennesker, falbyr gammelt skrap, handler, pruter, spiser og koser oss. Ute.

Men å bruke Torget? Å nei. Arrangørene vil heller stenge Strandgata for trafikk – noe kommunen gjør helt rett i å si nei til. Det ligger jo ei gågate 20 meter unna! Ei gågate som skriker etter aktivitet, liv og røre. Ei gate som starter på ett torg og slutter på et annet – uansett hvilken vei du går.

Stortorget har plass for hundrevis av boder, av lopper, leker, klesstativer og krimskrams. Og tusenvis av mennesker som higer etter unntakstilstand, opplevelser og å lokke fram sitt kontinentale lynne.

Da kan vi få turistfølelsen, midt i egen by. God helg!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke