buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
17. okt
Frivillighet: Redningsarbeidere fra Røde Kors graver etter en person i et snøskred.Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
 
Kan vi doble frivilligheten i Hedmark?
Frivillighet: Det finnes betydelig vilje og evne til å bidra.

Mye av den omfattende frivilligheten i Hedmark skjer i det stille. Det er god grunn til å være stolt over hva våre frivillige i Røde Kors i Hedmark og andre organisasjoner bidrar til i et fylke med noen få byer og mange små grender og lokalsamfunn. Vi er et sosialt lim, og vi er forlengelsen av mye offentlig omsorg og beredskap. Samtidig ser vi at det også er store uløste behov og oppgaver som vi ikke dekker.

Våre 15 hjelpekorps i Hedmark rykker stadig ut på oppdrag i søk etter mennesker på ville veier. Våre 430 besøksvenner gjør at livet alene ikke blir fullt så alene for mange i Hedmark. Sommeren 2018 var både hjelpekorpsmannskaper og beredskapsvakter med på innsatsen mot skogbranner i eget fylke og i Sverige. Flere hundre barn i lavinntektsfamilier får hjelp gjennom Røde Kors. Denne frivilligheten er viktig beredskap og omsorg i Hedmark. Våre besøksvenner skal ikke erstatte sjukepleiere eller hjemmebasert omsorg, men skal være forlengelsen av denne omsorgen gjennom noe så enkelt som tid og menneskelig kontakt. Vi mennesker er ganske enkelt på vårt beste når vi gjør noe bra sammen og for hverandre. Det er mye livskvalitet i begge ender av disse menneskemøtene.

I ei tid hvor andelen eldre øker og antallet skred, flommer og skogbranner øker, er det god grunn til å spørre om vi i Røde Kors kan doble frivilligheten i Innlandet og resten av landet. To av tre nordmenn bidrar allerede i en frivillig innsats årlig, og er på den måten drivkrefter i egne lokalsamfunn. Kartlegginger viser at enda flere vil bidra, men at flere er usikre på hvor og hvordan. Røde Kors må derfor utfordre seg sjøl på at det faktisk kan være mulig å doble frivilligheten gjennom effektiv organisering og lett tilgjengelige løsninger for de som vil bidra.

Ved utgangen av 2018 hadde vi 1.750 såkalte frivilligkoblinger i Hedmark. Flere kommuner oppfordrer oss til mer aktivitet, og ønsker oss velkommen gjennom kommunale beredskapsavtaler og med samarbeid omkring ulike omsorgsaktiviteter rettet inn mot barn, ungdom og eldre. I Odal-kommunene er ny Røde Kors-aktivitet satt i gang i 2018, og over 400 frivillige beredskapsvakter er i gang med opplæring og aktivitet. I Elverum åpner Hedmarks første Røde Kors-butikk våren 2019, utelukkende drevet av frivillige. I Nord-Østerdalen er mange hjelpekorps godt utrustet for krevende søk- og redningsoppdrag, og med en lokalkunnskap som er kritisk viktig når det haster.

I desember 2018 ble ensomme Aud i Trondheim kjent gjennom NRK Dagsrevyen. Hun savnet noen å snakke med. I Hedmark meldte over 200 personer seg til Røde Kors etter innslaget med Aud, og nærmere 100 av dem er nå i gang som nye frivillige i Hedmark. Dette viser med all tydelighet at det finnes mer vilje og mer evne til å bidra med frivillighet.

Samtidig må også våre myndigheter og kommuner forstå rollen og verdien i denne frivilligheten, og bidra til at den utvikles og vokser videre med ulike former for praktisk og økonomisk støtte. Det er når vi samarbeider med økonomiske bidragsytere, kommuner og andre organisasjoner om lokaler, kurs og aktivitetskostnader at vi er på vårt sterkeste og beste. Det er når vi anerkjenner hverandres styrker og svakheter, at vi kan skape det beste grunnlaget for et best mulig samarbeid.

Røde Kors har vært tilstede i Hedmark siden 1906. Noe av det første vi bidro med, var en ambulansevogn til Hamar, trukket av hest. I 2018 var et av bidragene at alle hjelpekorpsene har tatt i bruk digitale kartverk i sitt arbeid med bedre søk og redning. Gjennom alle disse årene har arbeidet handlet om å avdekke lokale behov, og lage de beste løsningene for å løse dem. Mange frivillige vil trenge mer faglig inspirasjon og kunnskap om beredskap og omsorgsaktiviteter. Røde Kors må bruke mer tid og penger på kurs, øvelser, samlinger og erfaringsdeling for å dekke disse nye lokale behovene.

Norges Røde Kors er i 2019 i gang med et betydelig utviklingsarbeid over hele landet, som skal gjøre organisasjonen enda bedre rustet for framtidas frivillighet, og med rom for mange flere frivillige. Vi skal være en effektiv og godt koordinert organisasjon, med korte beslutningsveier, god oversikt over tilgjengelige ressurser og klare mandat til å inngå ulike samarbeidsavtaler med andre.

Prosessen er krevende og løses ikke med enkle grep, verken i Røde Kors eller i andre organisasjoner. Dette må starte lokalt og ha fokus på oppdragene vi ønsker å løse i våre lokalsamfunn, og sammen med alle våre kommuner og andre samarbeidspartnere. Da vil Røde Kors bli best mulig rigget for å doble frivilligheten, slik at vi kan gjøre enda mer sammen med våre medmennesker i hele Innlandet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat