16. sep
FORSVARET: Her fra en feltøvelse.
FOTO: Torgeir Haugaard, NTB Scanpix
 
Kan vi møte framtidige trusler mot oss?
1. oktober kommer Forsvarssjefens Militærfaglige råd. Onsdag arrangerer Hedemarken Forsvarsforening åpent møte med leder i Stortingens forsvarskomite, Anniken Huitfeldt.

Publisert: 14.aug.2015 04:00
Oppdatert: 14.aug.2015 08:21

Frigjøringsvåren for 70 år siden sto folket samlet om dette løftet: «Aldri mer 9. April». Vi skulle ha et sterkt forsvar og det skulle ikke tillates å forfalle slik det hadde skjedd før krigen.

Verden har forandret seg betydelig siden den gangen og det har også Forsvaret – på godt og ondt. I dag stilles spørsmålet om vi virkelig har et forsvar som trygger vårt land. Hedemarken Forsvarsforening vil peke på to trender som gir grunn til uro:

For det første står vi overfor en endret sikkerhetspolitisk situasjon i forhold til den som rådet da Forsvaret ble omlagt fra et invasjonsforsvar til et innsatsforsvar. Vårt naboland Russland har gjennom ord og handling vist at de akter å være en europeisk stormakt. Stikkord er Krim, Øst-Ukraina, Georgia, Østersjøområdet, rakettskjold, ekspansive militærbudsjetter med tilstrebelse av et kvalitetsnivå på styrkene klart over det man tidlige har hatt, med mer. Også på nye «fronter» som cyberspace har de ambisjoner.

Russlands åpenbare mål er å ha en sikkerhetssone rundt sitt territorium som man direkte eller indirekte har kontroll over. Selv om Norge i dag har et tilfredsstillende forhold til vår nabo, ligger også vi tett inntil Russlands interessesoner. Den økte interesse for ressurser og nye seilingsleder i nord kan være et fremtidig nytt konfliktsenario.

For det andre har vårt forsvar klare svakheter i forhold til sin avskrekking- og invasjonsrolle – spesielt på lengre sikt. Materielt er vi kvalitetsmessig langt fremme, selv om man også står overfor betydelige fornyelser av enkelte våpenkategorier i årene som kommer. Våre mannskaper holder meget høy standard, men det er en utfordring å opprettholde tilstrekkelig bemanningsnivå. Forsvaret mangler derfor den ønskede utholdenhet. Flere kamp- og fagmiljøer står også på kortere sikt i fare for å havne under grensen for den forutsatte operative evne.

Det er tvilsomt om vi i dag har tilstrekkelig muligheter til å motta nødvendig alliert hjelp med den nedbygde basestrukturen det legges opp til. Dette gjelder spesielt landets nordlige områder. I tillegg kommer resultatet av dagens budsjettpolitikk der det ikke tas hensyn til den ekstra prisstigningen for anskaffelser og drift som er nødvendig for å opprettholde bevilgningenes kjøpekraft.Over ikke så veldig lang tid vil dette etterslepet føre til en gradvis nedbygging/utmagring av Forsvaret.

I utgangspunktet er det lite relevant å målsette forsvarsutgiftene som andel av bruttonasjonalprodukt fordi dette ikke sier noe om den operative evnen man får. Likevel er det et faktum, at målt på denne måten, har vi de senere årene hatt historisk lave forsvarsutgifter. Vi faller ikke lenger så gunstig ut som tidligere i NATO-sammenligninger. Selv med den enorme gjenreisningsdugnaden 9.-aprilgenerasjonen sto overfor, brukte Norge mer av felleskapsmidlene på forsvar og frihet enn nå.

Hedemarken Forsvarsforening vil hevde: Skal Norge beholde en troverdig forsvarsevne og helst styrke den i forhold til endret sikkerhetspolitisk situasjon, er det nødvendig med vesentlig større bevilgninger. Forsvarsjefens anbefalinger må følges opp, og politikerne bør tverrpolitisk ta belastningen med upopulære nødvendige budsjettdisponeringer. Heimevernet og lokalberedskapen må uansett gis høy prioritet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke