hacklink
18. sep
 
Kan vi skimte lys i det fjerne?

Karmøy er et eksempel på en sammenslåing der den lokale tilhørigheten fortsatt lever, selv om gamle kommunegrenser er glemt. Som leder av Ottestad Arbeiderlag ble jeg kjent med noen av de regionale problemstillingene med kommunesammenslåing. Jeg har gjort opp min mening, og vil trekke fram tre argumenter for hvorfor Stange og Hamar bør bli en kommune.

Gode velferdstjenester; Kommunen som tjenesteyter står overfor store utfordringer med å ivareta stadig flere og mer komplekse oppgaver. Det betyr at offentlig sektor må effektiviseres og fornyes. For meg handler kommunereformen om at mitt barn på to år skal få mulighet til å vokse opp med gode velferdstjenester. Det mener jeg vil løses best med større fagmiljøer som kan ivareta innbyggernes behov på en kostnadseffektiv måte.

Næringsliv som satser på gull; Et produktivt næringsliv er grunnsteinen i velferdsstaten. Uten gode rammebetingelser for næringslivet vil tilbudet til innbyggere begrense seg selv. Vi må aldri glemme at det er næringslivet som bidrar med skatteinntekter som gjør at mange nybakte foreldre kan dele på å være hjemme med 100 % lønn i 49 uker. Vi trenger et næringsliv som tør å satse på gull, derfor mener jeg næringslivets innspill bør veie tungt i spørsmålet om sammenslåing.

Attraktiv region; Hamarregionen er en spennende region med uante muligheter. Jeg er overbevist om at en sammenslåing mellom Hamar og Stange vil bedre samhandlingen internt i regionen og stimulere til både befolknings- og sysselsettingsvekst. Hamar har allerede signalisert at de gjerne vil be Kongen i statsråd om tillatelse til å gifte seg med Stange. Det betyr at Stange Arbeiderparti, som desidert største parti i posisjon, har en avgjørende rolle for å realisere ekteskapet.

Jeg undres over at flere i Stange AP foreløpig ikke anerkjenner Hamar som en attraktiv partner i ekteskapet. NHOs årlige kommune-NM rangerer kommuner ut fra 5 indikatorer: næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Resultatene fra undersøkelsen i 2015 viser at Hamar er på 37. plass, mens Stange ligger på 219. plass av landets 428 kommuner. Har altså ikke Hamar noe å tilføre?

Gjennom sangen «Optimist» synger Jahn Teigen:

«Jeg står i mørket og skimter lyset i det fjerne. Det er så kaldt jeg søker varme fra en stjerne. Jeg tenker opp når jeg er nede fordi jeg er en optimist».

Varaordfører i Stange, Trine Lise Stårvik, er stjernen så langt. Jeg håper Stange AP går inn for en framtidsrettet løsning sammen med Hamar, og at vi snart kan skimte lyset i det fjerne.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke