Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Kan vi toppe det lengre?
Signert. Linn Sigurdsen skriver om jula: Det handler om å sette ting i rett perspektiv.

0
Publisert: 03.des.2015 04:00
Oppdatert: 03.des.2015 07:09

Vi skriver 3. desember, og jula har vært tydelig på plass i et par måneder allerede. Vi har spist oss lei på julemarsipan, og julebrusen som vi sverget på at vi ikke skulle sprette før 1. desember, er allerede utsolgt i butikkene. Bortsett fra den røde eventyrbrusen med julenisse-etikett, men den vil vi ikke ha. Den er ikke ekte.

De fleste av oss har kjøpt ferdig alle julegavene på lista, bortsett fra noen få, for nå er vi tomme for idéer og kontoen er skrapa. Det går på kredittkortene løs, og vi lukker øynene og skyver regningsbunken under bordet. O’ jul med din glede, sorgene tar vi siden.

Da jeg var liten kan jeg ikke huske at jeg var noe særlig glad i jula. Førjulstiden var synonymt med ekstra stressa og sure foreldre. Men julekvelden hos bestemor og bestefar var hyggelig. Jeg likte å få gaver, for jeg var aldri en bortskjemt unge som fikk alt jeg pekte på, så gaver var fint. Men stemningen, den føltes ikke alltid ekte. Og sånn trodde jeg det måtte være. Dette skulle liksom være tiden da vi tok på oss julemaskene våre og lekte «one big happy family».

Etter hvert fikk jeg min egen familie, og jula kom hvert år akkurat som den pleide. Alt stresset, presset, alle gavene, forventningene. Og ikke minst, følelsen av å være med på noe man egentlig ikke ville være en del av.

Da ungene var små var ikke økonomien vår noe særlig å skryte av. Bare tanken på å bruke mer penger enn vi hadde mulighet til i løpet av en måned var helt utenkelig. Vi levde langt under den berømte fattigdomsgrensa, og trengte hver krone sårt for at hverdagen skulle gå rundt.

Måtte det være sånn? Måtte vi bruke penger vi ikke hadde på å kjøpe gaver ingen trengte til folk vi ikke kjente bare fordi det alltid hadde vært sånn?

Plutselig kom jeg på at jeg var jo voksen, jeg kunne bestemme selv hvordan jeg ønsket at min jul skulle være. Jeg kunne sette premissene for vår julefeiring, og jeg kunne legge lista akkurat der jeg ville. Jeg bråbremset, tok et skritt tilbake og hoppet av julekarusellen.

Siden den gangen har jeg elsket julehøytiden. Jeg gleder meg til lukta av granbar og pepperkaker, til å tenne lys, drikke kakao foran peisen og se på barne-tv kalenderen med hele familien. Skrive julekort og pakke inn små hjemmelagede julehilsener til de jeg tenker ekstra mye på akkurat den jula. Aller mest gleder jeg meg til å oppmuntre de som ikke forventer det. Jeg er ferdig med å oppfylle andres krav og forventninger.

Innimellom, når folk spør hva jeg ønsker meg, svarer jeg «en geit» eller «et varmt måltid», ikke til meg selv, men til noen som ikke har alt de trenger. Til noen som får livet snudd på hodet av en gave som det. Ikke til meg selv, som er så rikt velsignet med alt jeg trenger. Jeg har tak over hodet, en seng, middag på bordet hver dag, en familie… Jeg er så rik. Det handler bare om å sette ting i rett perspektiv.

God jul.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke