15. sep
MIKSESPRÅK: Jeg forskrekkes stadig over det språklige forfallet, skriver Bjørn Kristen Ørbæk. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
 
Kaotisk språksituasjon
Nynorsk: Jeg har som forventet fått Jens Haugan på banen.

Publisert: 18.okt.2017 14:29
Oppdatert: 18.okt.2017 14:33

I motsetning til alle dem som burde ha vært på banen, prøver norskfilologen Haugan punkt for punkt å imøtegå mine påstander. Som vanlig hopper han elegant over mine hovedargumenter og leter etter det han kan ta meg på.

Selvfølgelig har han rett, vi har et språkråd i Norge – et «supperåd», som med et diffust mandat vedtatt av et stortingsflertall, er ment å skulle gi råd om korrekt og funksjonell språkbruk for vanlige folk.

Etter min mening gjør ikke Språkrådet jobben sin. Den norske språksituasjon er ute av kontroll – i hendene på – ikke en offentlig, kompetent instans, men overlatt til en masse ulike språkinteresser med særegne oppfatninger om hva som bør være riktig norsk.

Resultatet av politikernes manglende interesse for vanlige menneskers behov for et stringent, funksjonelt språk – spesielt det store flertall av elever i norsk skole, er det vi opplever i dag, et fullstendig språkkaos.

At det er slik, skyldes den makt det lille Noregs mållag har over uvitende, norske politikere – som gjennom en årrekke er blitt innbilt at nynorsk er så utrolig viktig at en må plage livet av skoleelevene for at det skal overleve.

Den som tør være ærlig blant målfolket, vet at det å tviholde på fortsatt obligatorisk sidemål, er som å bære høy til en døende hest. Alle de knep og triks som benyttes, er på sikt bortkastet.

Løsningen på problemet med ulike instansers sprikende retteprogrammer for pc er at ansvaret for normeringen av riksnorsk må overlates til den mest kompetente, språklige faginstans. Det organ som etter mitt skjønn peker seg ut, er Det Norske Akademi for Språk og Litteratur.

Så må alle i vårt lille Norge - slik det er i alle siviliserte land i verden – rette seg etter de retningslinjer den beste faglige instans trekker opp for oss vanlige nordmenn.

Jeg forskrekkes stadig over det språklige forfall man daglig opplever blant mennesker som har som yrke å seg ytre i det offentlige rom – hvor nyhetsopplesere, reportere, politikere, kommentatorer i aviser og etermedier anvender et miksespråk med ingredienser av egen dialekt, nynorsk, bokmål, svesismer, anglisismer i et umusikalsk virvar av ukritisk språkbruk.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke