15. sep
 
Karikatur-strid ogdefinisjonav -ismer

0
Publisert: 25.mai.2016 04:04
Oppdatert: 25.mai.2016 04:04

I Danmark trykket Jyllands-Posten satiriske tegninger av profeten Muhammed vinteren 2006. Det utløste omfattende voldelige islamske demonstrasjoner. Islam viste at de var godt organisert mot oss «vantro» i vesten.

Iraner og professor i islamske studier ved Institutt for Statskundskap, Aarhus Universitet, Mehdi Mozaffari, ga i Morgenbladet 17. februar 2006 et langt og forklarende intervju både om karikaturstriden og islamsk ideologi : «De danske imamer er nå blitt en maktfaktor. De framstilles konstant på tv i Midtøsten som både ofre og helter, heroiske frontkjempere i fiendeland. (…) Denne krisen har gitt dem stor anerkjennelse i islamistiske kretser. Det er langt viktigere for dem enn hva danskene tenker om dem. De har ingen interesse av å dysse ned saken». sa Mozaffari.

Det har den senere tid versert ulike definisjoner om islam som politisk ideologi. Mozaffaris dfinisjon er : «Nazismen, fascismen og bolsjevismen er nå borte som mektige ideologier, islamismen er vår tids totalitære ideologi og bevegelse. Og den har en dimensjon de tre andre ikke hadde: den religiøse. Det gjør den enda farligere. Stalin, Hitler og Mussolini skulle motivere sine beslutninger ut fra alminnelige menneskelige resonnementer: Folk skulle mobiliseres til krig for jordiske ting. Men islamismen behøver ikke å resonnere, den bygger på religiøs plikt. Lojaliteten gjelder ikke en stat eller en fører, men Allah.(…)Islamistene er dyktige på organisering, til å skape nettverk.(…)Vesten risikerer å komme til å stå overfor en ny, mektig og autoritær ideologisk bevegelse».

Mozaffari har i sannhet fått rett.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke