hacklink
buy instagram followers
19. sep
 
Keiserens nye klær

Publisert: 12.jun.2018 13:47
Oppdatert: 12.jun.2018 14:25

I 2012 overtok Obos Hamar Boligbyggelag, og med det også regnskapføringen i borettslagene i distriktet. For 2014 ble det i vår balanse gjort en forandring. Bygningen ble nedskrevet fra 86.721.000 til 76.323.280 kroner og oppført med tomt 10.407.720 kroner.

Regnskapene har siden blitt godkjent av styret og de fremmøtte, uten det «barnslige» spørsmålet som hver gang ble stilt: «Hvor er tomten og til hvilken pris?», uten å bli besvart.

Men ved siste generalforsamling, møtte en ny representant for Obos, og hun ga anledning til å stemme mot godkjennelse av regnskapet. Jeg hadde med fullmakt, og det ble to stemmer mot. Jeg fikk anledning til å forklare hvorfor jeg ville stemme mot, og jeg fikk forklart hvorfor hvorfor Obos splittet opp bokført bygningsverdi.

Det er riktig at det er forskjell på avskrivningssatser på bygning og tomt, men:

1) vi har ingen egen tomt, i Grunnboken står det Gnr 6 brnr 501, seksjon 3 kr. 0,-

2) Når skal et borettslag kunne gå med overskudd og dermed ha plikt til nedskrivning av fast eiendom?

Videre: Det kan ikke være god regnskapsskikk: «Beregne en imaginær tomteverdi med en fast prosentsats av borettsinnskuddetene».

Svaret er logisk: På to like nabotomter bygges en lavblokk og en høyblokk. Den ene har 10 borettshavere og den andre 100 borettshavere. Da vil den ene tomten verdsettes 10 ganger høyere enn der det bor 10 familier.

I vårt borettslag er tomteverdien, ifølge Skjøte, tingslyst 13.4.2007,- med en andel 1/2 for vårt borettslag og Skauen Eiendom a/s med den andre halvparten. Beløp ikke angitt.

Dette skjøte gjelder seksjon 3, som vi deler med forretninger, kontorer mm, som tilhører utleieren.

Som borettsinnehavere betaler vi for en «vare», og det må jo være byggekostnader, andel «tomt», kostnader og andre utlegg pluss en beregnet fortjeneste til boligbyggelaget. Derfor blir prisen høyere enn selve byggekostnadene for alle leilighetene. Dette er min forklaring.

Jeg håper at Obos tar dette til etterretning i fremtiden. Regnskapene for 2007 og til og med 2013 var også attestert av statsautorisert revisor, for god regnskapsskikk.

Jeg kan ikke fri meg fra å trekke sammenligner med H.C.Andersens «Keiserens nye klær». Vi eier ikke engang inngangspartiet Blokken hvor vi bor og til garasjene.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke