buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Skogen: Tradisjon og kultur.
Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix
 
Kinderegget skog
Innlandet har en tradisjonsrik kultur for å drive skog, høste og videreformidle gjennom industri. Den skal vi ikke undervurdere betydningen av.

Publisert: 09.des.2015 04:00
Oppdatert: 09.des.2015 09:05

I disse dager er det klimatoppmøte i Paris for å svare på utfordringen med global oppvarming. Det er stor enighet om at vi ikke kan fortsette med samme utslipp som i dag. En aktiv bruk av skog og tre er et billig og effektivt bidrag til løsning.

Gjennom fotosyntesen tar voksende skog CO2 ut av atmosfæren og lagrer det i treet og jordsmonnet. Treet har unike muligheter til å skape klimaløsninger som samtidig gir økt verdiskaping for samfunnet. I teorien kan jo alt som lages av olje også lages av trær. Rene Kinder-egget.

Men et grønt skifte kommer ikke av seg selv. Historien viser at vellykkede omstillinger har vært drevet fram av tydelig politiske prioriteringer. Den vellykkede omstillingen Norge gjennomgikk inn i oljealderen var fundert på en politisk evne, på tvers av fagområder, til å styre politikk og forvaltning i samme retning.

Både i Skog22 og i rapporten fra Innlandsutvalget understrekes betydningen av å ta vare på og utvikle den tremekaniske industrien som avgjørende for verdikjeden. På litt lenger sikt pekes det på at for å øke den norske verdiskapingen basert på hele treet, er det behov for etablering av ny foredlingsindustri.

Innlandsutvalget mener mulighetene for å få etablert en slik industri er størst i Glåmdalsregionen. Dette er et arbeid som tar tid og som er forbundet med usikkerhet og risiko. For å bedre mulighetene for realisering, bør dette arbeidet settes inn i en nasjonal utviklingsstrategi med statlig medvirkning. Her må det forenes krefter og kompetanse lokalt, regionalt og nasjonalt for å lykkes.

I Innlandet har fylkeskommunene satt i gang Skogoffensiv for å øke verdiskapingen på basis av tre. Den har sitt utspring fra Strategi for skog – og tresektoren, som eies av fylkeskommunene og de to fylkesmennene. I tillegg til disse er det etablert et samarbeid med Innovasjon Norges to kontorer i Innlandet, skogeierorganisasjonene, industrien, Fellesforbundet og NHO i Innlandet.

Et slik samarbeid er avgjørende for å nå målene om at det offentlige og næringa forener krefter mot felles mål. Ett av satsingsområdene er å øke anvendelsen i bruk av tre i bygg.

I 2015 står byggesektoren for 40 prosent av energibruken og klimagassutslippene i verden. Det er et underkommunisert faktum i en verden der trafikk og eksos får mer oppmerksomhet. I årene framover må vi derfor ta i bruk byggematerialer og løsninger som bruker mindre energi og med lavere utslipp av klimagasser.

I dag brukes tre som bærekonstruksjoner i 80 prosent av eneboligene. Snart bor imidlertid åtte av 10 i det som defineres som urbane områder som har andre boligløsninger. I følge tall fra Prognosesenteret utgjør tre som hovedbæring i fleretasjes leilighetsbygg bare 7 prosent.

For å være en internasjonalt ledende leverandør av trematerialer og nyskapende løsninger i dette voksende markedet, arbeider næringa med å etablere et Arena-prosjekt for å dra nytte av samlet kompetanse for å utvikle konkurransedyktige løsninger innen urbant byggeri. Med den store kompetansen i verdikjeden og nærheten til markedet, er vi godt posisjonert for å kunne ta en større andel av forventet vekst i Oslo og Akershus.

Det offentlige har et samlet innkjøp av varer og tjenester i Norge på godt over 400 milliarder. I kraft av sin størrelse på innkjøp kan de som bevisste kunder fremme markedet for innovasjon og nye klimasmarte løsninger. Fylkeskommuner og kommuner som planmyndigheter og store innkjøpere, kan ta en aktiv rolle gjennom bevisst innkjøpspolitikk og dermed også være premissgiver for den sentrale politikkutformingen. Vi trenger ikke vente på føringer fra staten.

Våre handlinger innenfor bygg og energifeltet vil utvikle markedet og gi en påfølgende snøballeffekt. En god start er det å vise gjennom arealplaner og egne byggerier, at det menes alvor med vedtatte klimaplaner. Sjøl om det ikke ble et krav i den nye tekniske forskriften, kan det vises veg ved konsekvent å stille krav om beregnet karbonavtrykk i et livsløpsperspektiv ved valg av materialer i egen byggeaktivitet.

Det er viktig at skog– og trenæringa får en tydelig plass som strategisk viktig næring for å ta Norge inn i ei fornybar framtid. Regjeringa har varslet både ei skog– og tremelding og en strategi for bioøkonomi til våren. Vi har forventninger om at dette tydeliggjøres der og at anbefalingene fra både Skog22 og Innlandsutvalget da kvitteres ut.

Innlandet har en tradisjonsrik kultur for å drive skog, høste og videreforedle gjennom industri. Den kulturen skal vi ikke undervurdere betydningen av. Den har over tid sørget for å bygge kompetanse innen planverktøy, skogskjøtsel, avvirkning, omsetning og logistikk. Dette sikrer et langsiktig, bærekraftig råstoffgrunnlag både til eksisterende industri og er et godt grunnlag for nyetableringer.

Realiteten er at vi i sum har beste utgangspunktet i landet for å utvikle kjeden videre. Sjøl om vi er godt posisjonert til å ta utviklingen videre, vil en suksess være tuftet på et samspill med nasjonale myndigheter som evner å ha en helhetlig tilnærming og nødvendig samordning på tvers av departementer. Vi har brettet opp ermene for å bidra til å løse nasjonens utfordringer.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatter: Even Mengshoel

Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat