Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Kirkemøtet: Avstemning på møtet i Trondheim. Foto: Ole Martin Wold. NTB scanpix
 
Kirken etter kirkemøtet
Den norske kirke («kirken») har gjennomført årets Kirkemøte, og fattet viktige vedtak. Mange handlet om å forberede seg på 1. januar 2017.

Publisert: 19.apr.2016 04:00
Oppdatert: 19.apr.2016 11:11

Da tar kirken avgjørende skritt i retning av selvstendighet og det skjer en virksomhetsoverdragelse: det vil si makt og myndighet overdras fra konge og departement til Kirkemøte og Kirkeråd.

Derfor ble det foretatt endringer i ordninger og reglement – slik at kirken er klar til å styre seg selv fra 2017. En måtte velge arbeidsgiverorganisasjon og se på budsjett.

Og en løftet blikket noe og snakket om religionsdialog, en drøftet kirkens forhold til andre kristne kirker (økumenikk) – og en vurderte hvordan kirkeorganisasjonen skal bli fra 2020- blant annet forholdet mellom fellesråd, menighetsråd og bispedømmeråd, og hvor folk skal tilsettes.

Den saken media var mest opptatt av og den som hadde størst signaleffekt, var saken om likekjønnet vigsel i kirken. På mange måter var den avgjort på forhånd. I høstens kirkevalg var likekjønnet vigsel den fremste saken for grupperingen «Åpen folkekirke, og sammen med sympatisører fikk de flertall av delegatene til Kirkemøtet.

Den endelige avstemmingen på Kirkemøtet ga et stort flertall (75 prosent) for å la likekjønnede par gifte seg i kirken.

Mange som i utgangspunktet var mot likekjønnet vielse i kirka stemte til slutt for. En erkjente at siden det faktisk er et flertall for dette i kirken, er det riktig at begge syn kan praktiseres likeverdig. For å komme fram til denne enigheten har begge sider kommet hverandre i møte. «Åpen folkekirke»s primære ønske var at en skulle ha ett nytt, felles vigselsritual – for at det ikke skulle være noen form for forskjellsbehandling. Motstanderne ønsket ingen slik vigsel i det hele tatt. Resultatet ble altså at en beholder det eksisterende vigselsritualet – slik at de som vil kan gifte seg etter det. Men at det lages et tilsvarende ritual som kan brukes av alle.

Bispemøtet (samlingen av alle biskopene) hadde i forkant gjort en avgjørende innsats for å nå fram til denne løsningen. Biskopenes evne til å komme fram til en felles løsning på tross av uenighet, ble rost på Kirkemøtet, og var for mange delegater et godt eksempel til etterfølgelse.

Nå er det vedtatt at alle kirkemedlemmer har rett til å bli viet i lokal kirke. Prestene som er mot, skal ikke tvinges til å delta. Derfor blir det den lokale kirkeledelsens (prosten) ansvar å sørge for at slike vielser finner sted der det ønskes.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke