Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Kirken og demokratiet

Publisert: 02.sep.2019 13:42
Oppdatert: 02.sep.2019 14:49

Jeg tror på en hellig allmenn kirke. Trosbekjennelsen er svært gammel og er noe av det som definerer kristne trossamfunn. Det er en «nøkkel» til å forstå Bibelen som grunnleggende for den kristne tro. Dette allmennbegrepet kommer av at Gud vil at alle skal bli frelst og lære sannheten å kjenne. Paulus lærte at alle er prester. Luther videreførte dette og påpekte at det skal være orden. Vi må ha fordeling av oppgavene i kirken.

Alle kan bli medlem i et politisk parti. Men skal du få en fremskutt posisjon, skjer det både en utvelgelse og en opplæring. Både i partiets program og ideologi. Bibelen er Kirkens program. Alle kan bli medlem, men ikke alle kan være lærere eller ledere. Økende modenhet i troen og bibelkunnskap gir grunnlag lærer og leder oppgaver.

Bibelen skal tolkes ut fra seg selv. Det vil si at det som står et sted skal forstås i lys av andre bibelsteder. Jeg leser Bibelen ut fra min bakgrunn. Luthersk lære er at vi også må kontrollere vår forståelse av Bibelen ut fra hvordan kirken tidligere har forstått skriftstedene.

Har vi som lever i dag en spesiell innsikt? Vi har i alle fall stor kunnskap. Men dersom vi bruker vår kunnskap til å «vedta» at det som står i Bibelen ikke gjelder i dag, sier vi at Bibelen ikke er Guds ord. Da påstår vi at vi vet bedre enn Gud.

Kirken må være åpen for kritikk, den skal ikke være en «despotisk» ovenfra og ned-kultur. Kritikk og korreksjon må bygge på bibelkunnskap og trofasthet mot Guds ord, slik det er oversatt til våre språk, og den forståelse vi har hatt gjennom historien. Slik sett trenger vi en åpen demokratisk kirke. Hvis læregrunnlaget endres gjennom demokratiske prosesser er vi ikke lenger en kristen kirke. Bønnelista vil at Bibelen skal være rettesnor for kirkens vedtak og praksis.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke