16. sep
TRO: Hva menes det med at evangeliet forkynnes rett?
 
Kirken og troen
Jeg leste med interesse domprost Leif Jørn Hvidstens innlegg 24.november. Det var nettopp dette jeg håpet på, at en av kirkens ledere ville uttale seg i avisen.

0
Publisert: 28.nov.2015 04:00
Oppdatert: 28.nov.2015 07:31

MENINGER

I mitt «provoserende» innlegg ønsket jeg å fremprovosere et svar, og det har vi nå fått og kan tenke på det.

Mitt egentlige spørsmål til kirkens ledere var, hva menes det med at «evangeliet forkynnes rett»? og hva menes med at «sakramentene forvaltes rett»? Det har vi ikke fått noe svar på enda, bare selve ordene, og det hjelper lite.

I Huskelappen skriver Hognestad at evangelistene bruker et «billedsprog» og at miraklene som tilskrives Jesus ikke har egentlig forekommet, men skal tolkes som bilder eller illustrasjon på noe annet. I Bibelen fortelles det at Jesus gikk på vannet. I evangeliet etter Markus leser vi at en 12 år gammel pike døde. Da tok Jesus med seg Peter, Jakob og Johannes og sa til de sørgende «Barnet er ikke dødt, hun sover». Så gikk han inn med foreldrene og med de tre disiplene og sa «Talita kumi» og straks reiste «Talita» seg opp og var levende.

For Hognestad er dette en fortelling som passer til en tid da menneskene enda trodde på slikt, men vi som lever i en opplyst tid, vet bedre. På disse 2000 årene har evolusjonen ført til at vi kan gjennomskue slike myter. Mitt spørsmål til kirkens leder i Hamar prosti er da om dette er å «forkynne evangeliet rent»?

Domprostens svar synes å antyde at Hognestads tolkning også er «å forkynne evangeliet rent» fordi kirken ikke er noe politisk parti og at man i kirken kan ha forskjellige meninger. Jeg ser annerledes på det.

Jesus tok med seg tre av sine beste venner som vitner på at det som er umulig for mennesket, er mulig for Gud. Det samme da han gikk på vannet. Peter og hans bror var fiskere av yrke. Det var også Johannes og hans bror Jakob. Fiskere visste den gangen, slik som de vet det i dag, at en kan ikke gå på vannet. Men det er nettopp disse fiskerne som var vitner til at Jesus kom til dem på vannet og at da Peter skulle prøve det samme, sank han ned i havet. Mennesket kan ikke gå på vannet, men for Gud er ingenting umulig.

I min «private» kirke blir brødet og vinen konsekrert av presten ved alteret og jeg mottar Jesu legeme og Jesu blod til styrke og veiledning i mitt private lille liv. Slikt tror ikke Hognestad på. Hva mener vår kirkes ledere.

I dåpsseremonien leses det «den som ikke tar imot Guds rike som et lite barn, skal ikke komme inn i det». Hvorfor leses dette opp hvis det er likegyldig for kirkens leder i Hamar prosti om presten mener det eller ikke. «Kirken er ikke et politisk parti, man har lov til å være uenig».

Jeg håper fortsatt på svar. Hva betyr det at «kirken skal forkynne evangeliet rent, og forvalte sakramentene rett»?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke