17. sep
Kirken: Slutt på hjemme-alene festen.Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
 
Kirkens alene-hjemme fest
Domprost Leif Jørn Hvidsten skriver i lørdagens HA at fra i år skiller staten og kirken lag. Det er unyansert.

Publisert: 12.jan.2017 13:04
Oppdatert: 12.jan.2017 13:20

Kirkens nye selvstendighet kan sammenlignes med ungdommers hjemme-alenefest i huset til foreldrene. De unge lever sitt gode liv som andre finansierer - uten ansvar for å skaffe godene tilveie selv.

Det er dette Kirken nå får gjøre. Skillet er at fra i år får Kirken gjøre som den vil innen kirkevesenet, uten at Kongen, Stortinget eller regjeringen kan gripe inn i kirkesaker. Men der stopper også skillet og ansvaret. Grunnloven slår fast at Den norske kirke, trass i det påståtte skillet mellom stat og kirke, skal være Norges folkekirke – og finansieres av staten.

Festlokalene, kirkene, er lovpålagt finansiert av kommunene, både bygging, vedlikehold og lønning av ansatte som ikke er prester. Videre får Kirken milliardbeløp hvert år over statsbudsjettet. Den «fristilte» kirken slipper altså å finansiere sin egen drift og avlønning av ansatte.

Kirkens folk hevder at flertallet av det norske folk er kirkemedlemmer. Og så lenge det ikke kreves annet enn å være listeført i kirken, er dette riktig. Men: Fremdeles får Folkekirken medlemsføre nyfødte barn som medlemmer, hvis en av foreldrene er medlem, uten å spørre eller informere foreldrene. Blant annet derfor blir det noe vammelt at flertallsargumentet benyttes for å fremme dette ene trossamfunnet som en bærer av «kulturarven».

Og med fjorårets diskusjoner om skolegudstjenester, kom det tydelig frem at den fristilte kirken jobbet hardt for å opprettholde denne «kulturarven». Og noen av oss er ulykkelige over at Kristelig Folkeparti i regjering fikk gjennomslag for å endre «religion-livssyn- og etikkfaget» i skolen til å gjeninnføre kristendomsundervisning med over 50 prosent av undervisningstiden.

Når så Hvidsten beskriver hva Folkekirka skal være fra nå av, trodde jeg ikke jeg leste riktig: «Gjennom ord og handling skal kirken fortsatt formidle Guds kjærlighet til «all verden». Det er kirkens eksistensgrunnlag i årene som kommer, slik det har vært i årene som har gått: fra den første julenatt, via reformasjonen og like til i dag».

Guds kjærlighet? Det får være måte på å sile historiefakta gjennom en finmasket sil for å gi et mest mulig flatterende inntrykk.Ethvert bibliotek har hyllemetere med historisk dokumentasjon av Kirkens overgrep mot befolkninger. Alt «formidlet i Guds kjærlighet til «all verden».

Jeg nevner bare fem av uhyrlighetene kirken har stått for siden «den første julenatt»: Geistlighetens utnytting av allmuen, heksebrenning, den tvangspålagte konfirmasjonen med elendigheten den påførte enkeltmennesker, undertrykking av kvinner og forskjellsbehandling av homofile.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke