16. sep
JUL: Den forestående høytiden illustrerer Den norske kirkes muligheter og utfordringer godt.
 
Kirkens muligheter og utfordringer
Så er det snart jul igjen – en høytid som kan illustrere Den norske kirkes muligheter og utfordringer godt.

Publisert: 19.des.2018 16:14
Oppdatert: 19.des.2018 16:19

Jul (med advent) er den kirkelige høytid som har bredest gjennomslag i folket:

· Jula gir gode gudstjenestebesøk

· Mange av julesalmene er folkeeie og kan føre til allsang. De spilles hyppig på de store kanalene og tiljubles på masse kirkekonserter.

· Svært mye av norsk historie er vevet sammen med kirkehistorien og gir seg utslag i lokale skikker og tradisjoner.

· Sentrale julemotiv som engler, stjerner, hellig-tre-konger, hyrder, «stall og krybbe», brukes hyppig i ulike sammenhenger; fra butikkenes salgsframstøt til populærkultur.

· Jul og advent «tilhører» kirka, og bidrar hvert år til økt oppmerksomhet og bevissthet rundt den religiøse tilhørigheten. Budskapet er åpent og vennlig: Det lille barnet som kommer til oss. Den nære Gud. På mange måter folkekirke på sitt beste? Kirken blir både lim og glasur: bidrar til å holde et stadig mer sprikende samfunn sammen – og kaster et forsonende fellesskjær over livene våre.

Så kirkens muligheter synes på den ene siden gode. På den andre siden klistrer denne folkelige tradisjonen kirken til den norske «felleshyggen».

Dermed synes mange det skurrer når kirken framtrer politisk, refser og formaner. For da opplever ikke alle seg velkommen i samme grad. Venstresida verner om abortloven sin og høyresida sørger for oljeboring og innvandringsmotstand. Biskopene får høre de er politiserte, og stortingsrepresentanter truer med å melde seg ut.

Noen sier kirken svikter sin oppgave hvis den roter budskapet om frelse bort i miljøpolitikk og skattekroner.

Andre sier kirken svikter sin oppgave hvis den ikke viser at det hyggelige evangeliet om Gud i krybba har sosiale følger.

Jula setter situasjonen på spissen. Vil Den norske kirke være julas hyggelige folkekirke? Eller må den ta stilling, være samfunnsaktiv? Og er dette virkelig alternativene?

Må kirken velge? Inntil videre: Gledelig jul til alle.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke