hacklink
18. sep
 
Kjøpesenter er en livsstil
Kjøpesenterliv: CC Stadion er åpnet, nå flytter vi inn. For er ikke lykken å kunne handle uavbrutt?

Publisert: 14.nov.2014 06:34
Oppdatert: 14.nov.2014 06:41

I 1999 utga forfatteren Marianne Fastvold romanen «Død som en dronte», om Elisa som flytter inn på et kjøpesenter. Elisa er en middelaldrende, skilt dame som nettopp har fått beskjed om at ungene ikke kommer hematt til jul, som baker om natta for å betale regningene og livet er et slit. Inntil hun bestemmer seg for å kjøre til kjøpesenteret Glassbyen i skogkanten, og blir der. Mellom butikker, kafeer, palmer og fontener, finner hun ut at hun vil slå seg til. Hun finner til og med et ledig rom i en av etasjene, setter navnet sitt på døra, og bestemmer seg til å bli. For kjøpesenteret innbyr til en slags forbruksdrøm som innfrir alle Elisas lengsler etter skjønnhet og lykke, i alle fall for en stund.

For tenk at det er en verden der ute, eller snarere inne, som kan gjøre deg vakker og attraktiv på et blunk, der du kan strekke fram hånda og tilføres vakre negler, der det glitrer og skinner hvor enn du snur deg og du er bare et saftig trekk med kredittkortet fra saligheten.

Dessuten er det akkurat nok spisesteder der til at du kan gå på et nytt hver dag i uka, og likevel spandere på deg en funky frozen yoghurt som ekstra dessert en gang iblant.

Tirsdag formiddag åpnet dørene til CC Stadion på Hamar med rundt 90 butikker og spisesteder over 32.000 kvadratmeter. Hadde alle de drøyt 30.000 på åpningsdagen vært der samtidig, hadde de hatt en kvadratmeter hver å boltre seg på.

For det er så mange slags tall som svirrer i lufta rundt en kjøpesenteråpning. Og dette er den største noensinne i Hedmark. Og det har unektelig skjedd mye siden regionens første forsøk på et kjøpesenter kom på plass. Allerede 4. april 1962 åpnet Frognermagasinet i Triangelgården, og ble forsøkt lansert som «Hamar-torvet». «Magasinet representerer noe nytt og uprøvd i Hamars forretningsliv», het det i HA ved åpningen. Her var det forretninger i to etasjer, kontorer i de to neste, og på toppen i femte etasje - framsynt nok - et hotell. Så allerede i 1962 kunne en i Hamar flytte inn i byens kjøpesenter om en ville, i hvert fall for ei natt eller to.

CC-martn var med på å skape et nytt kapittel i Hamars kjøpesenter-historie vinteren 1974-75, omtrent samtidig med HOB-senteret i Vangsvegen, der Eidsiva nå har sine kontorer vis-à-vis nye CC Stadion, og Grand-senteret ved Jernbanestasjonen. Av de tre gikk HOB-senteret dukken allerede etter halvannet år, og i Grandsenteret skulle det ta mange år før det skjedde noe som helst. Men CC-martn var suksesshistorien helt fra starten på Utstillingsplassen 11.11 1974. Spesiell gjest på åpningsdagen var for øvrig Bør Børson jr - presentert som Norges største kremmer, i Rolv Wesenlunds skikkelse.

Helt fram til Maxi åpnet i 1986, var CC-mart'n alene kjøpesenter i Hamar. Men Maxi ble så mye større enn CC, at det var først da at striden mellom sentrumshandelen og kjøpesenterhandelen tilspisset seg. Og nå er det CCs tur til både å ta over hegemoniet igjen og til å gi ny aktualitet til debatten om kjøpesenter kontra sentrumshandel. For vil det egentlig bli igjen noen butikker i sentrum etter CC Stadion? Eller vil det bli et sentrum av kaféer og kontorer?

Det nye i debatten er at CC Stadion ligger under 200 meter fra sentrumskjernen, det vil si Østre Torg. Arkitekt Peter Butenschøn, som har stått sentralt i Hamars byutviklingsprosjekt, var da også tidlig ute med å understreke at Hamars spesielle utfordring nå vil være å få til en god forbindelse mellom Østre Torg og CC Stadion. Den dagen en slik forbindelse er på plass, vil CC Stadion bli enda mer en del av sentrum. Men om det vil gi mer liv til resten av butikkvirksomheten i sentrum, er et annet spørsmål.

Den kanskje freskeste idéen som har vært lansert for sentrumsbutikkene, var å bygge glasstak over hele gågata, slik at halve Hamar faktisk ble om ikke et innebygget kjøpesenter, så i hvert fall et overbygget. Og hadde det skjedd, kan det godt hende at Hamar atskillig tidligere hadde gått i front som handelsby.

Og det er handelsby Hamar skal være og har alltid vært, fra første øyeblikk. Det var for handelens skyld Hamar ble etablert, og byen har egentlig aldri hatt noen annen påtrengende grunn til å eksistere.Derfor er det også grunn til å ønske en nyskapning som CC Stadion velkommen, for det er en satsing som er handelsbyen verdig. Så er det opp til gårdeierne i sentrum å sørge for å benytte seg av oppsvinget som nå vil komme.

Men ennå er det langt igjen fra CC Stadion til de helt store varehusene. Tenk bare på svenske Ullared sør for Göteborg, som liker å kalle seg Skandinavias største. Det ligger langt utenfor allfarveg, og nærmeste naboer er hotell og campingplass, så folk kan komme og handle og bo flere dager i strekk før de drar hematt. I fjor var det 4,6 millioner kunder som kom til Ullared for å shoppe.

Eller tenk på Dubai Mall i Dubai, som er verdens største kjøpesenter med 1.200 butikker, 160 spisesteder, 22 kinosaler og egen skøytebane med OL-mål og godt over 54 millioner besøkende årlig, det vi si like mange som i New York.

Dit har ikke CC Stadion kommet ennå. Men den vil også få sin egen skøyteis, og det skulle bare mangle, siden senteret ligger oppå det som lenge var Norges mest berømte isflate. Og det er kanskje litt overraskende at gamle Hamar stadion ikke har fått noe åpenbart minnesmerke i kjøpesenteret. Ville det ikke slått an med en Jønna-is i en eller annen isbar? Og tenk om Hage-familien hadde bestemt seg for å åpne kjøpesenteret ikke elleve over elleve, men en ettermiddag kl. 16.32.6, som en siste hyllest til historien?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke