Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
SMALT: Forestillingen Rekyl er et eksempel på at Teater Innlandet også har satset noe smalere. Skuespiller er Line Heie Hallem. Foto: Gisle Bjørneby
 
Klart vi må ha publikum
La meg ile til med en gang og understreke at Teater Innlandet er opptatt av publikumstall. Uten publikum er det vanskelig å forsvare regionteatret.

0
Publisert: 19.sep.2016 04:00
Oppdatert: 19.sep.2016 07:18

Jeg ser det ikke som noen løsning å slutte å telle. Hva skal vi med et regionteater hvis ingen kommer på forestillingene?

Men det kan oppleves som snevert hvis publikumstall blir eneste suksessparameter. Da er vi på vei mot en kommersialisering som jeg mener ikke harmonerer med tanken bak regionteatret. Kjernen i vår virksomhet er scenekunst til hele befolkningen. Vi spiller i alle regioner i Innlandet, enkelte av dem relativt spredt befolket. Det påvirker gjennomsnittstallene våre. Vi spiller på 22 kulturhus, også på steder der det bare bor i overkant av 2.000 mennesker. Vi spiller på grendehus på steder som bare har noen hundre innbyggere. Vi spiller på gamlehjem, i barnehager, på bibliotek og skoler. Vi prioriterer et «kortreist publikum», og det må uvergelig gå på bekostning av høye gjennomsnittstall.

Ikke misforstå, jeg vil gjerne ha publikumsvinnere på plakaten. Når vi snart besøker alle Innlandets kulturhus med familieforestillingen Jeg er Robin Hood, så håper vi jo at folk går mann av huse. Men samtidig skal vi huske at å spille for alle også betyr å spille for de få. Det er ikke alle som ønsker seg det som er lettest tilgjengelig. Forestillingen Rekyl som spilles på kulturhus i disse dager er et eksempel på at vi også satser smalere.

Vi vet selvfølgelig at Rekyl, en forestilling som problematiserer dronekrigføring, ikke trekker de store massene. Derfor har vi lagt opp til få publikumsplasser. Man inviteres inn i en installasjon, og blir sittende tett på skuespilleren. Det gir en eksklusiv og intim opplevelse. En kritiker fra Avisa Valdres overvar forestillingen i Fagernes 13. september. Der kom det bare 13 andre. Kritikken er utelukkende positiv, og han har tydelig hatt en stor opplevelse, men avslutter med følgende konklusjon: Innlandet er nok for smått for teaterstykket Rekyl.

Er det en konklusjon Teater Innlandet skal lytte til? Skal vi droppe det samfunnsaktuelle, det utfordrende fordi det på noen steder kommer få? Skal ikke regionteatret bry seg om den delen av befolkningen som ønsker å bli røsket i, som oppsøker teater fordi det er mer enn underholdning?

Jeg er glad Hamar Arbeiderblad på lederplass torsdag 15. september anerkjenner Teater Innlandets vilje til å balansere bredde med smalere satsinger. Det er har vi tenkt til å fortsette med. Mange ganger skal vi treffe mange publikummere med forestillingene våre, men noen ganger skal vi treffe noen få – med et spark i sjelen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke