16. sep
 
Klima og jordvern i bilbyen

Publisert: 07.jun.2018 16:07
Oppdatert: 07.jun.2018 16:16

Endre Krogsrud gir i HA 6.juni støtte til Einar Busterud og den vedtatte arealplanen. Han argumenterer med forskning som viser at «Det er betydelig lavere utslipp og store miljøgevinster ved bygging av tette byer framfor mer spredte bystrukturer.» En tettbygd by bruker 50 prosent mindre energi til oppvarming og 25 prosent mindre energi til transport. I teorien kan dette være riktig, men neppe gyldig for Hamar.


Reduksjon av brensel betinger at folk i hovedsak bor i blokker og ikke i eneboliger. Om avstanden mellom eneboligene blir mindre, har det ingen betydning for energiforbruket. Dessuten skal arealet på Vien ikke brukes til boliger, men til offentlige formål. (Sentralsjukehus for Innlandet?) Energiforbruket til oppvarming av store institusjoner bestemmes ikke av beliggenhet, men av konstruksjon, materialvalg o.l.

Dette skrev Endre Krogsrud 6. juni.

Hamar har mulighet for lave utslipp på grunn av korte avstander. Slik er det imidlertid ikke. En nylig undersøkelse viser at 90 prosent bruker bil til på jobben. Dette til tross for bedre kollektivtilbud og sykkelveger. Problemet er at sentrumsfunksjonene ikke er samlet i ett sentrum, men spredt utover et stort område i alle retninger. Dette forsterkes av at nabokommunene har bygd ut sentrumsfunksjoner utenfor byens grenser. Byens «sentrum» går fra Nydal til Ottestad og fra Midtstranda til Hamar vest. Legges offentlige formål til Vien, betyr dette en ytterligere spredning av sentrumsfunksjonene som medfører økt bilbruk.

Den største forurensinga skyldes ikke at folk på bygda kjører bil til byen, men transporten innenfor tettbebyggelsen. Hamar har nærmest tømt det gamle sentrumet og flyttet infrastrukturen til byens utkanter. Utbygginga av Vien drar i samme retningen.

SV-medlem

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke