buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
Vindkraft: Store naturinngrep.Foto: Kjell Herskedal, NTB scanpix
 
Klima og vindkraft
Den storstilte vannkraftutbyggingen i etterkrigsårene var avgjørende for vår industri- og velstandsutvikling.

Publisert: 10.sep.2019 15:17
Oppdatert: 10.sep.2019 15:46

Vannkraftutbyggingen medførte store inngrep i naturen. Elver ble demmet opp og fosser lagt i rør. Likevel er disse naturinngrepene som bagateller å regne sammenlignet med den storstilte vindkraftutbygging som nå skjer over hele landet. Det sprenges ut for adkomstveier og det etableres store vindmølleparker. Dette betyr enorme visuelle ødeleggelser og generende støy. I tillegg er de store vindmøllene drapsmaskiner for innsekter og fugl.

Berørte innbyggere protesterer og maner til kamp mot utbyggerne. Vi ser dette landsdekkende opprøret overalt hvor verdifulle områder ofres på klimaets alter.

Våre politikere har fått en visjon om at vi skal være Europas grønne batteri og forsyne blant andre tyskere med ren strøm. Sjøl ønsker de ikke mer vindkraft, derfor investerer de i vindmølleparker i Norge. Tyskerne sjøl er også forundret over at vi tillater disse ødeleggelsene av vår flotte natur.

Alt er i endring. Mens elforsyningen tidligere var styrt av teknologer er det nå økonomene som dominerer. I tillegg legger EU føringer for det meste som skjer i bransjen. ACER er bare ett av eksemplene på det.

Argumentene for å bygge flere kabler mot Europa er at Norge ville hatt både kraftunderskudd og høyere priser uten kabler. Jeg snakket med en av de gamle «tungvekterne» i bransjen. Han kalte disse påstandene for tull. En viss utveksling av kraft med resten av Europa er fornuftig. Det har vi hatt i over 50 år. Alle kablene som nå planlegges vil føre til europeisk prisnivå på strømmen. Men høye strømpriser har lenge vært en ønsket politikk for å få fart i det grønne skiftet.

Utbyggingen av vindkraft skjer som en følge av grønne sertifikater og opprinnelsesgaranti for strøm. EUs grønne politikk har blitt milliardbutikk for norske vannkraftprodusenter som kan selge opprinnelsesgaranti til europeiske kraftprodusenter. Salg av opprinnelsesgaranti har imidlertid gjort norsk strøm mer skitten. Den er nå definert som nær 90 prosent CO2-infisert. Dette til tross for at vi sjøl er nær 100 prosent dekket med ren vannkraft.

Norske bedrifter må ta utgangspunkt i NVEs varedeklarasjon for strøm når de skal beregne sitt CO2-regnskap. Det er utrolig nok også CO2-avgiften som er med på å sette prisen på den fornybare norske vannkraften, men slik fungerer dette markedet.

For en tid siden så jeg et salgsframstøt fra en energileverandør. De appellerte til miljøet og tilbød strøm med miljøgaranti. Prisen for å bli miljøbevisst var fem øre/kWh. Strømmen i stikkontakten er selvfølgelig den samme, men pengestrømmen blir forskjellig.

Er det rart at gamle kraftutbyggere rister oppgitt på hodet?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat