17. sep
Forfatter: Professor Jørgen Randers mener siste deadline er 2040.Foto: Bjørn Sigurdsøn , NTBSCANPIX
 
Klimaproblemet og storkapitalen
FNs klimapanel, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) ble opprettet i 1988 for å veilede FN om gryende klimaproblemer.

0
Publisert: 22.jun.2016 04:00
Oppdatert: 22.jun.2016 07:10

Det hadde da kommet klare varsler fra vitenskapelig hold om farene for oppheting på grunn av utslipp av drivhusgasser. De fikk i oppdrag å gi ut en situasjonsrapport hvert 5. år. Dette har også skjedd, bortsett fra at det gikk sju år mellom de to siste. Årsaken var at panelet ville ha med seg mest mulig ny forskning. IPCC er verdens største vitenskapelige samarbeidsprosjekt, selv om flere av verdens aller fremste klmaforskere, slik som James Hansen, ikke er med der.

Rapportene fra IPCC avsluttes med en oppsummering for beslutningstakere. Dette kapitlet skrives av en gruppe politikere, oppnevnt av medlemslandene i FN. Flere av deltakerlandene har sterke økonomiske interesser i fossilindustrien, og derfor er konklusjonene fra vitenskapen blitt dempet ned i disse sluttkapitlene, noe som gjør at rapportenes konklusjoner er ganske forsiktige i tonen.

Willy Barmoen påstår nå at panelet er oppnevnt for å ødelegge kapitalismen. Mener han at FN har satt seg som mål å gjøre dette? Jeg må få spørre: hvor forskrudd går det egentlig an å bli?

Barmoen etterlyser nok en gang bevis for at det finnes en menneskeskapt klimautvikling. Det vrimler av bevis for dette, og det mangler slett ikke på nyheter om ekstreme værhendelser, som er helt i trå med det vitenskapen har advart om. Men det hjelper jo ikke, så lenge Barmoen og hans likesinnede (det vil si i Philip Morris, ExxonMobil med flere) har bestemt seg for ikke å tro på noe som helst slags bevis.

Verdens ledende storkapitalister sverger til den såkalte Chicago-skolens forestilling om at det må til en skikkelig sjokkterapi, for å skape endringer. De har brukt brutale sjokkmetoder for å fremme storkapitalens interesser i land som Chile, Argentina, Russland og Irak. Jeg er ikke særlig begeistret for resultatene, men jeg tror de har rett i at det av og til må sjokkartede hendelser til, før store endringer vil skje. Derfor tror jeg ikke at det vil bli gjort noe effektivt med klimaproblemet før det oppstår noen virkelig store katastrofer i den rike del av verden.

Den rådende neoliberalismen – som nå er enerådende på verdensbasis – er storkapitalens politiske verktøy. Deres økonomiske teori bygger på en forutsetning om at tilgangen til naturressurser alltid vil være ubegrenset. Om noen tiår vil vi etter alle solemerker få merke at dette ikke er tilfelle. En mann som Jørgen Randers, en av personene bak boka Limits to Growth, mener utviklingen kan fortsette som nå henimot 2040, men ikke lenger.

Klimaproblemet er bare et symptom på den politikken som følger av slike forestillinger; nærmere bestemt troen på at det er mulig med evig økonomisk vekst verden over. Den toskete gruppen som kaller seg klima-«realister», er råkapitalismens tjenerskap her til lands

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke