15. sep
 
Klimarettferdighet nå!

Publisert: 30.jan.2019 14:31
Oppdatert: 30.jan.2019 15:28

Verden har fått en ny klimahelt. 16-årige Greta Thunberg. Hun startet med å sitte alene utenfor riksdagen i Stockholm med en håndskrevet papp-plakat. Nå irettesetter hun verdensledere og holder appeller foran titusener av streikende skoleungdom.

Gretas budskap er åpenbart og tydelig: Skal vi unngå de mest dramatiske virkningene av klimakrisa kreves det store endringer. Men selv om “verdenslederne” snakker ivrig om endring, breier de seg i komfortsona og tar privatfly til Davos. De nødvendige endringene setter deres interesser i spill, men noe annet er dypt urettferdig.

Hvis løsninger innenfor systemet er så vanskelige å finne er det kanskje på tide å endre systemet. Dette kunne vært hentet direkte fra Miljøpartiet De Grønnes partiprogram, men det er fra Gretas tale til verdens ledere under FNs klimatoppmøte før jul.

Gretas skolestreik for klimaet har satt fart på bevegelsen for klimarettferdighet. Bare i løpet av de siste to månedene har over 100.000 ungdommer streiket for klimaet. De fleste i Europa, men også på andre siden av kloden. Det er ikke så mange gode grunner til å skulke skolen, men dette er en av dem.

Virkemidlene for å legge om samfunnet i en bærekraftig retning finnes. Viljen til læring og endring finnes også, spesielt hos barn og unge. Tidenes endringsprosess må ha som mål å sikre deres muligheter til en lykkelig framtid på en levende klode, og det må verdens ledere snart forstå.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke