Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Klima: Det er blitt «høst» for grisen. Her på et tradisjonelt julebord i en Oslo-restaurant. Foto: NTB, Scanpix
 
Klimatiltak i et demokrati er vanskelig
I en tid hvor det er viktigere å mene noe populært enn å forholde seg til fakta prøver klimaskeptikerne å overbevise oss om at virkeligheten er en illusjon.

Publisert: 22.jan.2017 13:03
Oppdatert: 22.jan.2017 13:17

«Det var varmere i vikingtida selv om de ikke kjørte bil» proklamerer Carl I. Hagen i sin jakt på ny stortingsplass, og mener vi kan frasi oss enhver skyld for et våtere og villere klima. Det er all grunn til å tro at han vil lykkes med sin illusjon. Vår kortsiktige omsorg for bilen, sydenturen og egen lommebok vinner over fjerne trusler om vanskelige kår for barn og barnebarn.

Vår demokratiske modell har gjort politikken til en popularitetskonkurranse med utdeling av karakterbok hvert fjerde år. Standpunktkarakterene kommer i form av månedlige meningsmålinger, og bidrar til å styre politikken. De partiene som står på for mer radikale klimatiltak kjemper rundt sperregrensen, mens Frp med sin kamp for billigere biler premieres med en økt tilslutning på størrelse med Venstres samlede oppslutning etter budsjettkampen i høst.

Som velgere har vi en klar preferanse for å beholde det bestående. Hvis vi bare kan få litt mer av alt unntatt skatter og avgifter er vi godt fornøyd. Vesentlige endringer er skummelt og bør unngås enten det er kommunesammenslåing, integrering av flyktninger eller økte energipriser.

Vi forholder oss til utviklingen omtrent som en julegris. Den opplever rask økning i sin velstand og trivsel helt til det inntreffer en dramatisk hendelse ved juletider. Helt uventet. Det er så behagelig å tro på de kurvene som viser varig vekst, og fornekte de fakta som peker på at det kommer en knekk, at klimaskeptikerne har grobunn for sin fornektelse av det åpenbare.

Det jeg ikke forstår er den logiske bristen som ligger i skeptikernes manglende interesse for å sette inn tiltak. Om den klimautviklingen vi ser ikke er menneskeskapt, så må det innebære at det heller ikke er noe vi kan gjøre for å unngå at det skjer. Da må vi i stedet gjøre store investeringer i infrastruktur, flomsikring, flytting fra rasutsatte områder og andre tiltak for å sikre oss mot det uunngåelige. Men jeg kan ikke se at Carl I. Hagen & co. tar til orde for kraftig økning av skatter og avgifter for å finansiere dette? De vil bare ha høyere pensjoner.

Kanskje er de fatalister? Vi får bare ta det som det kommer – som julegrisen. Tross alt har de store klimaendringene i verden historisk kommet fra utbrudd i supervulkaner, at vi ble truffet av en meteor eller andre katastrofale enkelthendelser det ikke har vært mulig å gjøre noe med.

Og mens vi venter fortsetter oljefesten. For grisen har det blitt høst og han har sjelden hatt det bedre. Det skal bli spennende å se hva de politiske partiene leverer som sine eksamensoppgaver (partiprogram), og hvordan vi fordeler våre «likes» når vi i all hemmelighet skal legge vår stemme i urna til høsten. Trump ble valgt, og har plukket ut sine rådgivere med omhu. Det lover ikke godt.

Vi lever i interessante tider.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke