Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Klukhagan: Deler av skogen foreslås hogget.Foto: Henning Holter Christensen
 
Klukhagan er velferd
Rådmannen foreslår å legge ut på høring å bygge boliger sør i Klukhagan. Deler av skogen vurderes altså hogget.

Publisert: 29.mai.2018 12:16
Oppdatert: 29.mai.2018 15:13

I kommuneplanen for Hamar er det slik at hensyn til barn og unge skal komme først. Videre heter det i samarbeidsplattformen til Regnbuealliansen at kommuneplanen skal ha klima og miljø som første hensyn.

Tilgang på friområder og grønt er etterspurt og betyr mye når folk skal velge bolig, også i byen.

Hamar har dårligere tilgang på større friluftsområder og nærturterreng enn de aller fleste norske byer (jf. Asplan Viak fagrapport bestilt av Hamar kommune). Det er derfor viktig å bevare og å utvikle de eksisterende grøntområder, ikke redusere dem.

Hamar kommune har som mål å få flere innbyggere. Dette ønsker byen fordi det vil gi økte inntekter, som igjen vil gi mulighet til økt velferd til befolkningen. For å få flere innbyggere trenger vi flere boliger. Skal disse bygges ved fortetting eller ved å bygge ned grøntområder/dyrket mark?

Å velge fortetting som strategi vil ivareta premisset om hensyn til miljø og klima. Å bygge ned grøntområder fratar barn og unge viktige grønne oppvekstarenaer.

Boligpartners forslag innebærer bygging av økohus, og presentasjonen fremstår idyllisk for de som eventuelt skal få muligheten til å bo der, i skogen midt i byen. Men for resten av byens befolkning vil prosjektet representere et tap. Derfor er det ikke bærekraftig totalt sett. Miljøpartiet de grønne er glad for at Boligpartner tenker nytt i forhold til arealutnyttelse og materialvalg, og gleder oss til å se dette i andre prosjekter i regionen, men vi ønsker ikke utbygging i Klukhagan.

Gir økt befolkning økt attraktivitet? De fleste vil mene ja. Men utviklingen er ikke lineær. Det finnes et krysningspunkt, der det som penger kan kjøpe av velferd går på bekostning av den velferd som ikke kan kjøpes for penger.

Klukhagan er velferd.

Klukhagan er løpeturer, rusleturer og trilleturer.

Klukhagan er møte mellom mennesker og natur. Flittig brukt av både unge og gamle, og representerer god helse, både hva gjelder forebygging, behandling og rehabiliterinng.

Klukhagan er stillhet og ro, trær og blomster, fuglesang. Kanskje til og med et rådyr.

Klukhagan er trøst og lindring. Og glede.

Klukhagan er lykkelig barndom. Skrubbsår. Et friområde fra smartphone, I-pad, cyperspace og organiserte aktiviteter.

Klukhagan er litt skumle lommelyktturer, kakao på termos og pølser på bål mørke høstkvelder.

Klukhagan koster ingenting, men det kan koste oss mye å lure oss selv til å bygge den mindre, da den dessverre ikke lar seg fornye.

Les også: Kvifor skal Hamar på død og liv vekse?

Les også: Jordvern og matjordfakta.

Les også: Hamars vekstambisjoner har en kostnad.

Les også: Byutvikling i matfatet.

Les også: Må utvikle hele kommunen.

Les også: Dette er viktig for Ap-toppene.

Forslaget til kommuneplanens arealdel slik den foreligger er ikke først og fremst basert på hensynet til barn og unge, heller ikke til klima og miljø, men den er drevet av den sterkeste kraften i den moderne sivilisasjonen, penger. Kortsiktige penger. Og ønske om rask vekst.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke