15. sep
Klukhagan.
 
Klukhagan må bevares
Jeg kjenner jeg må være med i debatten om Hamars framtid fordi det berører meg sterkt. Det er jo slik at når vi følelsesmessig treffes rett i hjertet, blir vi ekstra engasjert.

Publisert: 29.okt.2018 16:16
Oppdatert: 29.okt.2018 16:17

Og nå er jeg virkelig engasjert. Det gjelder eventuell bygging i Klukhagan. Mye klokt er skrevet i HA de siste dagene og jeg kan bare slutte meg helhjertet til alle som fremhever hvor viktig denne oasen av en skog er for oss som bor i Hamar.

For meg personlig er denne skogen helt avgjørende for at jeg skal finne både ro og krefter til å stå i et krevende arbeidsliv der jeg jobber med folks helse. Denne skogen gir ro til ettertanke, den gir meg lyst til å løpe meg en tur, den ligger så nært at dørstokkmila er svært overkommelig. Navnet Klukhagan sier oss at dette er noe annet enn Furuberget. Dette er ikke en skog med bakker og krevende terreng. Hit kan du komme med barnevogna, med rullatoren, du kan går på brede stier, du kan finne små stier. Dette er skogen for alle. Hvor mange slike små oaser finner vi i Hamar?

Det jeg spesielt vil fremheve, og nå tør jeg si med en viss tynge etter 40 års arbeid som fysioterapeut, er helseperspektivet i denne saken. Jeg har møtt utallige pasienter som ikke tåler å gå på asfalt selv med det aller beste skotøy. Men på skogsstier er det mulig å gå lange turer. Slike stier finnes nesten ikke i Hamar. Å gå langs mjøsstranda er vel og bra, men det erstatter ikke skogens ro.

Når det nå forskes mye på den store helsegevinsten i å minske stress, bør det være en av kommunenes viktigste oppgaver å legge til rette for at innbyggerne kan oppsøke steder bortenfor en hektisk hverdag. Klukhagan tilfredsstiller krav til styrking av både fysisk og psykisk helse. Hvordan er det i det hele tatt mulig å legge ut på høring om det lille vi har igjen av uberørt sentrumsnær skog skal brukes til boligformål?

Å begynne å bygge i denne skogen er virkelig å lage ugjenkallelige sår i hjertet av Hamar. Det lokkes med at skogen skal få lavvo og at den skal gjøres mer tilgjengelig. Dette er ikke noe plaster på såret. Det er ikke det vi trenger. Skogen må ikke bli mindre, og den skal ikke bli en ny park. Vi trenger skogen slik den er, den skal ikke strigles. Vi trenger et rom til undring, vi trenger en skog som kan følge oss fra vugge til grav.

I et helseperspektiv er Klukhagan for Hamars befolkning helt enestående. Det er Hamars eneste sentrumsnære område bortsett fra Furuberget som har såpass størrelse at den faktisk kan kalles en liten skog.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke