hacklink
18. sep
 
Kommer NOAH til mitt fjøs?
Jeg har fjøset fullt av sau. Å slippe dem ut i norsk vinternatur uten stell (fóring og tilsyn), ville være å plage dem til den sikre død. De er domestiserte husdyr, avhengige av mennesker for å overleve.

Publisert: 05.des.2016 15:33
Oppdatert: 05.des.2016 15:47

Ja, jeg driver en produksjon på dyr, de gir både kjøtt og ull. Jeg stenger dem inne, ikke i bur, men i binger.

NOAH, organisasjon for dyrs rettigheter, raser mot pelsdyrbønder og har drevet aktiv kampanje i mange år for å legge ned næringa. Kanskje lykkes de. Hvilken næring skal de angripe neste gang? For NOAH ønsker å ta vare på dyrs rettigheter, dyrs naturlige atferd som om domestisering av husdyr er ikke-eksisterende. Blir det gris, høner, kalkun, ku eller sau? Alle disse er domestiserte, foredlet til produksjon av det ene eller det annet. Eller til både mat og klær. NOAH er imot kjøttproduksjon.

Vi som driver med dyr, vet at uten dyretrivsel, blir det liten avdrått, dårlig tilvekst, svake og sjuke dyr. Vi vil at dyra skal ha det bra både av etiske og økonomiske årsaker. Det går bra å kombinere respekt, omsorg og nytteverdi. Slik er det for både pelsdyrbønder og sauebønder, grisebønder og eggprodusenter.

Pelsdyrbønder produserer ikke mat, men de hjelper oss som produserer kjøtt ved at de bruker slakteriavfall til pelsdyrfor. Det lønner seg for slakteriene at avfall går til gjenbruk, alternativet er å betale for destruksjon. Pelsdyrbønder er underlagt strenge regler, og det er bra at det kontinuerlig ryddes opp i dårlig dyrehold. Slik det også skal gjøres for andre dyreslag. Pelsdyrbønder driver bygdenæring, leverer naturprodukter. De jobber med domestiserte dyr som ikke kan slippes ut i norsk natur. Konsekvensen av å legge ned pelsdyrgarda i Norge, må jo også være å forby import, salg og bruk av pels til all klesindustri?

Pelsdyrdebatten er ubehagelig og jeg har kviet meg for å tone flagg. Men med det hykleriet som er – at folk heller vil bruke juksepels laget av oljeprodukter enn naturpels, at de lar ei lita gruppe bønder henges ut som konsekvente dyremishandlere, at det ikke er edruelighet rundt domestisering av husdyr – nei, det har blitt for mange grunner til å gi min støtte til norsk husdyrhold.

Og til å spørre NOAHs mange sympatisører om de er klar over hva slags organisasjon de støtter? I HA 25. november i år, hadde Ellen Fauske en morsom «signert» om pels og veganere.

Det er konstruktivt å diskutere matproduksjon og kosthold, det er fint å være glad i dyr. Jeg er glad i dyr, men jeg spiser også kjøtt. Og jeg spiser både ville og domestiserte planter. Bikkjene mine spiser også restekjøtt.

NOAH ønsker at vi blir vegetarianere alle, og helst veganere. For å ta det siste først – veganere må ta kosttilskudd kontinuerlig, gravide og ammende må følges opp ekstra. Også vegetarianere må være ekstra bevisste på å få nok av de riktige næringsstoffene. Folk må sjølsagt være hva de vil, men det er spesielt, historieløst og kunnskapsløst å ta så kraftig avstand fra hva vi har naturlige forutsetninger for å produsere av mat i dette landet. Og avstand fra vår historie som et fangst- og jegerfolk, bønder og fiskere. Hvordan skulle samer og eskimoer overlevd om de ikke hadde spist kjøtt?

Leder i Venstre er 3. desember avbildet med fuskepels. Laget av olje. Bare til informasjon.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke