buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
Nytt fylke: Ikke plass for kulturen i fylkeshuset i Hamar.
 
Kommer vi til å få et kulturløst Hedmark?
Forhandlingsutvalget for ett innlandsfylke har hatt et møte og kommet med en innstilling som ikke må vedtas i fylkestinget nå i januar.

Publisert: 15.jan.2018 14:48
Oppdatert: 15.jan.2018 15:07

Det som blant annet ble foreslått på dette møtet, at alle former for kultur skal tas ut av fellesadministrasjonen på Hamar og legges til Lillehammer, har falt mange tungt for brystet. Hva skjedde på dette møtet, sov Hedmarkspolitikerne? Det må være alle Hedmarks fylkespolitikere mål nå å stoppe forslaget og sørge for at denne store og viktige delen ikke forsvinner fra fellesadministrasjonen i Hamar.

Hvorfor kunne et slikt forslag i det hele tatt komme? Hvorfor skal den nye administrasjonens ulike virkefelt være gjenstand for oppsplitting? Er ikke mye av drivkraften bak sammenslåing og rasjonalisering at to blir til én – altså det motsatte av å splitte opp og spre tynt utover.

Underlige uttalelser fra departementet om fordelinger av de store institusjonene kan ha gjort dette mulig; et signal om at fylkesmannsembetet – men kanskje ikke hele? – skulle til Lillehammer, medførte jo den naturlige konklusjonen at fylkesadministrasjonen måtte få sin plassering – men ikke hele? – i Hamar. Utydeligheten omkring den klare todelingen kan ha satt i spill plasseringer og dermed være årsaken til at dette som ligner på et kulturtyveri fra Lillehammer sin side på forhandlingsutvalgets møte før jul 2017 fant sted.

Det er verdt å minne om at fylkesmannsembetet er en høykompetanseinstitusjon med godt over 200 ansatte. Lillehammer burde være mer enn fornøyd her, også fordi det er Hamar som gjennom tidene (helt fra Åkers tid, Hamarkaupangen, stiftsstaden og til nåtid) har representert makta i innlandet, makt som det er naturlig at sentralmakta har forbindelser til (altså fylkesmannsembetet).

I tillegg får Lillehammer, etter foreliggende forslag, altså store og viktige deler av fylkesadministrasjonen. At hovedsete for ny fylkesadministrasjon ble foreslått lagt til Hamar må ha blendet Hedmarks forhandlere, slik at de ga bort altfor store biter av sine framtidige fellesoppgaver.

Det er en økende følelse av at Hamar / Hedmark nå sitter tilbake, ikke bare uten noen fylkesmannsoppgaver, men med en vingeklippet fylkesadministrasjonens, med en sum av mer trauste saker som plan, eiendom og tannteknikk og at Lillehammer/Oppland har blitt forært det kreative og kule; kultur, kulturarv og fylkesbibliotek.

Jeg oppfordrer alle i fylkestinget til å tenke igjennom hvilken særs viktig del av et hele man nå er i fare for å gi fra seg. Hele den nye regionens fylkeshus må inneholde hele bredden av fag og virkefelt og være geografisk samlet i Hamar.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat