17. sep
Utbyggingen: Pellerviken ligger på vent for utbygging.Illustrasjon: Asplan Viak
 
Kommersiell handel uten livsernæring
Ringsaker har vedtatt byggestart av nytt handelsområde mellom Olrud Handelspark og E6, forventet i 2017. Ytterligere rasering av 230 dekar matjord, med patetisk henvisning til utbyggere om en rasjonell utnyttelse av området.

Publisert: 30.okt.2016 12:51
Oppdatert: 30.okt.2016 13:53

Gårdene Vold/Lund i Hamar/Ringsaker nedbygges med 270 mål. Pellerviken gård er det rundt 240 mål som ligger på vent for nye urbane prosjekter. I tillegg er det enorme områder som ofres for ny E-6 og dobbeltspor jernbane som gjør et varig inngrep i kommunens bidrag til vår matforsyning.

Disse reguleringer berører Stortingets målsetning om at nedbygging av dyrkbar jord skal settes til 4.000 mål, gjeldende for hele landet. Overoppsynet av dette ligger under fylkesmannens ansvarsområde. Er Hedmark i samsvar med denne målsetning? Har Fylkesmannen noen tall som kan underbygge kommunenes samlede arealforbruk av dyrkbar jord i relasjon til den nasjonal målsetning?

Ringsaker er et av landets største og beste jordbruksområder. Kommunen skal forvalte og ivareta dette på en konservativ måte. Om fiskerkommunene skulle tillate seg å rasere havnæringen på en like skjødesløs måte ville det ha skapt nasjonalt opprør, intet mindre. Hva som får Ringsaker Ap til å utvise en slik lempelig og uansvarlig forvaltning av regionens bidrag til landets matproduksjon, er helt ubegripelig.

Utbygging for å møte befolkningsvekst med relatert infrastruktur og næringsvirksomhet er en naturlig utvikling. Fravær av bærekraftig planlegging ved å legge dette til næringsfattig jord syntes derimot helt fraværende. Kommunen mangler tydeligvis innsikt i de konsekvenser forødingen av verneverdig matjord innebærer for vår matproduksjon.

Politikere, rådmann og utbygger bedriver alle en svært så kreativ planlegging for å tåkelegge de negative virkningene for vår matforsyning. De er kollektiv ansvarlige og bør øyeblikkelig avstå videre virksomhet og henvise forvaltning av matjorden til riksantikvaren, og planlegge deretter. Forbruk av jordens ressurser har nå overgått dens evne til å fornye seg selv.

I tillegg er det globalt en ukontrollert økende tilvekst i befolkningen med tilsvarende forbruksbehov, mat og plassareal. Menneskene fortærer sitt eget livsgrunnlag. Dette henger ikke på greip, for å bruke et landbruksrelatert begrep. Mennesker kan ikke eksistere uten jordens grøde, ganske enkelt, men dog så fraværende.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke