hacklink
18. sep
 
Kommunal arealplanlegging – fortidslevning?

Publisert: 25.mai.2018 13:17
Oppdatert: 25.mai.2018 13:31

Rådmann Gudbjørgsrud har i HA 16. mai et langt innlegg om Hamars vekst og utvikling. Jeg misunner ham ikke rollen som rådmann for byen, for den ligger, som han selv påpeker, foruten i egen kommune, også i Stange og Ringsaker. Som rådmann for kommunen har han ansvar for all inn- og utmark til langt nordafor Lillehammer sentrum, men bare for 75 prosent av selve byen.

Fra 1966 til 1979 forsøkte Hedmarks-kommunene å drive interkommunalt forpliktende samarbeid. Det gikk ikke. Alle var seg selv nok, for å si det kort.

Det har skjedd en del siden 1979. Vi er i ferd med å få fire-felts E6, dobbeltsporet jernbane og felles sykehus. Og ikke minst, Hedmark og Oppland er blitt ett fylke.

Gjør et tankeeksperiment: Hva om kommunene rundt Mjøsa tok opp igjen ideen om forpliktende interkommunalt samarbeid? En samordnet utvikling av «Mjøsbyen» er mer nødvendig enn noen gang før. En slik samlet planlegging ville dessuten gi bedre forvaltning av det som er mjøsområdets viktigste ressurs, våre dyrkbare jordarealer.

Vi fikk vår første riksdekkende planlov for mer enn femti år siden. Den la hovedvekt på kommunalt planleggingsansvar. Resultatene er lite å skryte av. Kanskje et mer gagnlig alternativ ville være å overlate all langsiktig planlegging til fylket?

Røyne Kyllingstad

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke