buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
 
Kommunal hjemmehjelp
Hamar kommune.

Publisert: 18.nov.2015 04:00
Oppdatert: 18.nov.2015 09:29

Vi må skille mellom to typer omsorg. Den ene er omsorgen for mennesket, den andre er omsorgen for huset der mennesket bor. Den første typen omsorg er et lovpålagt offentlig ansvar. Den andre er det ikke, den er ikke noe man har automatisk krav å.

Dette betyr at en kommunalt betalt hjemmehjelp, må være behovsprøvd. Den må være behovsprøvd både med hensyn til hvilken evne brukeren besitter for å gjøre arbeidet selv, og med hensyn på hvilken betalingsevne brukeren har.

Når det gjelder golvvask og vinduspuss har vi allerede et helt nødvendig og godt fungerende privat marked. Dette står det alle fritt å benytte seg av. Den som har arbeids- og betalingsevne, må henvises til dette markedet. Det er bare de som mangler begge deler som burde ha krav på en kommunal hjemmehjelp.

En god behovsprøving kombinert med en differensiert egenandel etter betalingsevne, er veien å gå for å løse både kommunens og brukernes problem. Hamar kommune har mye å gå på her, både med hensyn på å redusere kostnader, og med hensyn på å øke inntektene gjennom økte egenandeler. Sannsynligvis har kommunen enda mer å gå på enn rådmannen foreslår i budsjettforslaget.

Eldrebølgen slår snart inn over oss for fullt. Vi blir flere og flere eldre i forhold til yngre. Vi kan like det eller ikke, men kostnaden pr. bruker i eldreomsorgen må ned. I tillegg til å fokusere på økt egenbetaling for de best stilte, må vi ha et godt eiendomsskattesystem som gjør at de som trenger kommunal hjelp til rengjøring, velger boliger som er små, enkle og lette å rengjøre.

Nei, vi skal ikke tvinge de enslige eldre ut av de store eneboligene sine, men vi skal ha et skattesystem som favoriserer en enklere bolig for dem. Og kommunen må gjøre disse enklere boligene tilgjengelige for de eldre. Derfor har rådmannen i Hamar nå startet en helt nødvendig og riktig vei, når han foreslår kutt i hjemmehjelp og økt eiendomsskatt.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat