Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Kommunalt selvstyre og kvalifikasjoner
Hamar kommune.

Publisert: 09.des.2015 04:00
Oppdatert: 09.des.2015 09:41

Tidene forandrer seg, heter det. Det er lenge siden nå, at «bygdens beste» var kvalifiserte nok til å styre kommunen. Ordet økonomi var vel nesten ikke oppfunnet en gang, man holdt seg til den skattesum som kom inn, og holdt tæring etter næring. Så greit den gang.

Ikke slik nå lenger. Samfunnet er blitt så komplisert, at styring og utvikling av en kommune trenger innsyn i så mye og så forskjelligartet, at et kommunestyre ikke vil kunne sitte inne med all nødvendig viten. Man kan ikke forlange det en gang, det vil ikke være gjennomførbart. For det er så mye som går på spesialiteter, der innblikk i økonomi er det første og viktigste.

Og så skal man videre forstå alle sider ved hva en politisk beslutning innebærer. Ta som eksempel, å foreta vedlikehold og fornyelse av et kommunalt eid badeanlegg. Hvor skal alle politikere ha hentet nok erfaring fra – den påkrevede viten om mange detaljer - når kommunestyrets representanter skal avgjøre dimensjonering, innhold og bemanning. Det er jo noe som er gått galt, når et kommunestyre går inn for en modell som krever 37 ansatte i driften. Som så må reduseres til 22 etter kort tid?

I privat regi ville et slik opplegg ført til konkurs umiddelbart. I kommunalt regi kan saken fortsette, for skattebetalernes penger. En sak som åpenbart må ha vært overdimensjonert fra A til Å. Mens politikerne sitter i salen og ikke har skjønt dette?

Når en opplever flere slike overdimensjonerte kommunale disposisjoner over flere valgperioder, til dels med rådmenns advarsler, er det ikke da på tide å stille spørsmål ved kommunestyrets samlede kvalifikasjoner? Slik vil da ikke velgerne akseptere det?

Og verre enn noe: Ved valg får et parti størst oppslutning, vinner valget. Men får ikke lede kommunen. Får ikke ordføreren, fordi småpartiene lager en «regnbueallianse». Disse små 5-prosentpartiene eller «lister», forhandler seg imellom, tildeler hverandre posisjoner, lønnede verv. Og lager en flertallskoalisjon uten å legge dette alternativet fram for velgerne. Vi vet ikke om et slik kommunestyre ville fått flertall – få velgernes tillit.

Må det gjøres noe med valgloven, det skal da ikke være slik at et kommunestyre kan redigeres av en person? Og når det gjelder økonomi, bør det kanskje være slik at rådmannen har det avgjørende ord i saker av stort omfang? Det er jo han som skal betale regningene, og som sikkert sitter med den største viten om planene, med sine kvalifiserte hjelpere rundt seg?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke