hacklink
18. sep
 
Kommunen og spesialisthelsetjeneste

Publisert: 01.feb.2018 15:08
Oppdatert: 01.feb.2018 15:19

Kommune og spesialisthelsetjeneste skal samarbeide, sier samhandlingsreformen vi fikk for fem år siden. Gjør de ikke det, er det lagt inn økonomiske straffetiltak. Kommunene har derfor måttet oppgradere seg for å ta imot sykere pasienter som blir utskrevet fra sykehusene.

Men de fleste er vel ikke kommet i mål ennå? Dette er to forskjellige økonomier, hvilket kan gå utover pasienter som ikke får hjelpen de trenger. Rehabiliteringsinstitusjoner som i alle år har ytet god hjelp for pasienter, blir lagt ned eller blir innskrenket på forskjellig vis fordi de går under samme økonomiske rammen som sykehusene. Syke pasienter blir derfor helst utskrevet til hjemmet eller kommunens ansvar. Det er billigst for sykehuset.

Når kommunen ikke er rustet til å ta imot, går det jo utover pasienten og familien som tar imot pluss hjemmesykepleien som også strever med bemanning.

Eldreomsorgens formål er å sikre at tilretteleggingen for den bidrar til en verdig, trygg og meningsfull alderdom, heter det. Som det er kan en vel sette noe spørsmålstegn ved både verdig og trygg ifølge episoder en får fortalt både i media og privat. En kan også av og til få inntrykk av at vennlighet blir ofret på tidsøkonomiseringens alter.

Etter en konferanse på Biri om fremtidige mål for helsetjenesten, ser en i avisa at Anne Enger ivrer for en samling i Mjøssykehuset. Hun sier at en styrking av prehospitale tjenester, lokalmedisinske senter og bedre samarbeid med kommunene er helt sentralt. Det er jo bra å være optimist, men blir det penger til alt dette? Må en ikke oppruste mye av alt dette andre før en bygger nytt sykehus? Ja, slik kan en spørre når en har sett hvordan bevilgninger svikter.

I Ringsaker Blad har Hilde Granlund synspunkter en kan være enig i. Hun mener at en trenger en samling av akutte sykehusfunksjoner i Innlandet, men at det burde kunne ivaretas på ett av de eksisterende sykehusene. Men da må det vel bli en ny kamp om hvilket og hvor? Er det beregnet plass til parkeringsplasser, utrykning helikopter og slike ting ved det planlagte Mjøssykehuset? Hvorfor ble egentlig Rudshøgda vraket som har en litt større tomt enn den i Moskogen? Modølingene kan grue seg til å miste Moskogen til rekreasjon og badeplass og så få trafikkstøy i stedet. Men det ser ut som det ikke nytter å protestere her. Det er jo pengene som rår.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke